KIM DŽONG UN PONOVO PROVOCIRA, SVI PRIČAJU O TOME ŠTA JE SADA URADIO: Jasno upozorenje neprijateljima?
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

burno od jutros

KIM DŽONG UN PONOVO PROVOCIRA, SVI PRIČAJU O TOME ŠTA JE SADA URADIO: Jasno upozorenje neprijateljima?

U ponedjeljak je KCNA saopštila da je Kim tokom poslednje dve nedelje sprovodio taktičke nuklearne vežbe usmerene prema Južnoj Koreji

Objavljeno:

Severnokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao je lansiranje dve strateške krstareće rakete dugog dometa, izvestili su danas državni mediji, koji su to nazvali testom za potvrdu pouzdanosti i delovanja nuklearnog oružja.

Probno lansiranje sprovedeno je juče i imalo je za cilj da "poboljša borbenu učinkovitost i snagu" krstarećih projektila raspoređenih u Korejskoj narodnoj vojsci "za delovanje taktičkog nuklearnog oružja", objavila je državna novinska agencija KCNA.

Naglašavajući da je probno lansiranje još jedno jasno upozorenje njenim "neprijateljima", vođa Kim Džong Un rekao je kako zemlja "treba da nastavi da širi operativnu sferu strateških nuklearnih oružanih snaga kako bi u bilo kom trenutku odlučno odvratila bilo koju vojnu ili ratnu krizu te potpuno preuzela inicijativu u tome ", navodi KCNA.

U ponedjeljak je KCNA saopštila da je Kim tokom poslednje dve nedelje sprovodio taktičke nuklearne vežbe usmerene prema Južnoj Koreji u znak protesta protiv nedavno održanih zajedničkih pomorskih vežbi južnokorejskih i američkih snaga u kojima je učestvovao i nosač aviona.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Dva projektila su jasno pogodila metu udaljenu 2.000 kilometara"

KCNA je izvestila kako su dva projektila, probno ispaljena tokom jučerašnjeg dana, letela 10.234 sekunde i "jasno pogodila metu udaljenu 2.000 kilometara". Portparol američkog Stejt Departmenta odbio je da komentirše lansiranja i rekao kako je Vašington i dalje usresređen na blisku koordinaciju sa svojim saveznicima i partnerima kako bi se suočio s pretnjama koje predstavlja Severna Koreja.

Severna Koreja prvi je put testirala "stratešku" krstareću raketu u septembru 2021. godine, za koju su analitičari u to vreme rekli da je to verovatno njihovo prvo takvo oružje s nuklearnom sposobnošću. Jučerašnje testiranje potvrđuje tu nuklearnu ulogu i da je operativno, iako je nejasno može li Severna Koreja da napravi bojeve glave koje su dovoljno male za krstareću raketu.

Krstareće rakete su među brojnim manjim oružjem koje je Severna Koreja nedavno razvila za nisko letenje i manevriranje s ciljem boljeg izbegavanja obrane od projektila. Kim je prošle godine rekao kako je razvoj manjih bojevih glava glavni cilj.

Severnokorejske krstareće rakete obično izazivaju manji interes od balističkih raketa jer nisu zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a. Krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa, koje mogu biti naoružane konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, posebno su destabilizirajuće u slučaju sukoba jer može biti nejasno koju vrstu bojeve glave nose, kažu analitičari.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.