SEVERNA KOREJA ISPROBAVALA NUKLEARNO ORUŽJE: Sve je naredio državni VOĐA, a ovo je RAZLOG!
Kim Džong Un, Foto: EPA / KCNA

TESTIRANJE ORUŽJA

SEVERNA KOREJA ISPROBAVALA NUKLEARNO ORUŽJE: Sve je naredio državni VOĐA, a ovo je RAZLOG!

Mnogi stručnjaci ocenjuju da Severna Koreja završava pripreme za novu nuklearnu probu, koja bi bila sedma u njenoj istoriji i prva od 2017. godine

Objavljeno:

Severnokorejsko lansiranje raketa poslednjih nedelja bile su probe taktičkog nuklearnog oružja i sposobnosti da se "pogode i unište" potencijalne južnokorejske i američke mete, javila je danas severnokorejska državna agencija KCNA, navodeći da je simulacije taktičkih nuklearnih napada lično nadgledao državni vođa Kim Džong Un.

"Jedinice Korejske narodne armije zadužene za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja organizovale su vojne vežbe od 25. septembra do 9. oktobra da bi proverile kapacitete nuklearnog odvraćanja i kontranapada zemlje", navela je KCNA.

Agencija je objavila da su te probe odgovor na nedavne zajedničke američko-južnokorejske manevre u regionu ocenivši da takvo ponašanje SAD i Južne Koreje dodatno pogoršava tenzije u regionu i istovremeno predstavlja otvorenu vojnu pretnju" za Severnu Koreju.

Severna Koreja smatra zajedničke američko-južnokorejske vežbe potencijalnom pretnjom i vežbom za invaziju, mada su SAD i Južna Koreja više puta navele da su one defanzivne prirode.

1 / 5 Foto: Profimedia

Severna Koreja je u poslednje dve nedelje ispalila sedam raketa, što je predstavljalo "simulaciju pravog rata", dodala je KCNA.

"Kim Džong Un, generalni sekretar Radničke partije Koreje i predsednik Centralne vojne komisije upravljao je tim vojnim vežbama", navela je državna novinske agencija.

U vreme kada su pregovori o nuklearnom razoružanju Severne Koreje već dugo u zastoju, Pjongjang je, od početka godine, povećao broj proba oružja. Severna Koreja je prošle nedelje ispalila balističku raketu iznad Japana, prvi put u poslednjih pet godina.

Mnogi stručnjaci ocenjuju da Severna Koreja završava pripreme za novu nuklearnu probu, koja bi bila sedma u njenoj istoriji i prva od 2017. godine.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.