SEVERNA KOREJA I DALJE DIVLJA, TENZIJE NE JENJAVAJU: Ispaljene još dve balističke RAKETE!
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

DRAMA

SEVERNA KOREJA I DALJE DIVLJA, TENZIJE NE JENJAVAJU: Ispaljene još dve balističke RAKETE!

Ovo šesto lansiranje u nepune dve nedelje je "potpuno je neprihvatljivo", rekao je japanski premijer Fumio Kišida.

Objavljeno:

Severna Koreja danas je ispalila još dve balističke rakete i taj vojni potez nazvala "pravednom protivmerom" protiv Vašingtona i Seula i njihovih zajedničkih vojnih vežbi u regiji. Novo lansiranje raketa dogodilo se u vreme dok je u Njujorku zasedalo UN-ovo Veće sigurnosti kako bi raspravljalo o severnokorejskoj raketi koja je dva dana ranije preletela iznad Japana.

Kako navodi južnokorejska vojska, dve rakete kratkog dometa lansirane su jutros iz okoline Pjongjanga u smeru Japanskog mora. Japanska obalna straža je potvrdila lansiranje.

Šesto lansiranje u dve nedelje

Prva raketa je preleta 350 km na maksimalnoj visini oko 80 km, ocenjuje se u analizi južnokorejske vojske. Druga je preletela 800 km na visini od 60 km.

Ovo šesto lansiranje u nepune dve nedelje je "potpuno je neprihvatljivo", rekao je japanski premijer Fumio Kišida.

Fumio Kišida
Fumio Kišidafoto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

U utorak je raketa tipa Hwasong-12 preletela iznad Japana i prešla oko 4600 km, što je verovatno najveća udaljenost koju je Pjongjang mogao postići u okviru svojih pokušaja, misle Seul i Vašington.

To je bilo prvi put u zadnjih pet godina da je severnokorejska raketa preletela iznad japanske teritorije.

Odgovor na vojne vežbe SAD-a i Južne Koreje

Severna Koreja, koja je u septembru prihvatila novu doktrinu po kojoj je svoj status nuklearne sile proglasila "nepovratnim", ove godine je zaređala sa ispaljivanjem raketa i prvi put od 2017. lansirala interkontinentalnu balističku raketu.

Ova lansiranja su "pravedna protivmera Korejske narodne armije zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država koje dovode do eskalacije vojne napetosti na Korejskom poluotoku", saopštile su u četvrtak severnokorejske vlasti.

Nakon lansiranja u utorak, Vašington je sazvao vanrednu sednicu UN-ovog Veća sigurnosti, ali je i Kina, saveznik i gospodarski partner Severne Koreje, tamo optužila SAD.

Raketni pokušaji Pjongjanga su "usko vezani" s američko-južnokorejskom vojnom vežbom, rekao je u Veću zamenik kineskog veleposlanika u UN-u Geng Šuang. Potom je optužio Vašington da "truje sigurnosnu okolinu u regiji".

1 / 4 Foto: Profimedia

U sredu se jedna raketa srušila nakon lansiranja

Seul, Tokio i Vašington zaređali su zadnjih nedelja sa vojnim vježbama u kojima važno mesto imaju vežba protivpodmorničkog ratovanja i pomorska vežba velikih razmera.

U sredu su Južna Koreja i SAD ispalili pet balističkih raketa - jedna od njih se srušila odmah nakon lansiranja - na fiktivne mete u Japanskom moru. Dan ranije vaudušne snage dve zemlje održale su vežbu gađanja u Žutom moru.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.