TOKIO IZDAO HITNU NAREDBU ZA EVAKUACIJU: Severna Koreja ispalila balističku raketu ka JAPANU!
Ilustracija, Foto: Kineski radio internacional

strašno!

TOKIO IZDAO HITNU NAREDBU ZA EVAKUACIJU: Severna Koreja ispalila balističku raketu ka JAPANU!

Ovo lansiranje balističkih raketa je peto za poslednjih deset dana

Objavljeno: 07:30h

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, javlja Rojters.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

Glavni štab južnokorejske vojske saopštio je da se čini da je bila reč o raketi srednjeg doma lansiranoj iz severnokorejske pokrajine Jagang. Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su „hiperzvučne“.

Poslednje u nizu lansiranje je prvi put od 2017. godine da je raketa ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara. Ovo lansiranje balističkih raketa je peto za poslednjih deset dana.

Japanski premijer: Nasilničko ponašanje Severne Koreje

Japanski premijer Fumio Kišida je oštro osudio akciju Severne Koreje, opisujući lansiranje kao „nasilno ponašanje“, a Vlada Japana je sazvala sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost.

„Niz akcija Severne Koreje, uključujući ponovljena lansiranja balističkih raketa, preti miru i sigurnosti Japana, regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljan izazov za celu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan“, rekao je portparol vlasti Hirozaku Matsuno.

Lansiranje je, piše BBC, namerna eskalacija situacije, sa namerom da izazove pažnju Japana i SAD, koji su u poslednje vreme uglavnom ignorisali Severnu Koreju i njenog lidera Kim Džong-una.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.