EVO KOLIKO GODINA IMA KIM DŽONG UN: Ceo svet će pasti u TRANS, nećete moći da VERUJETE!
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

SEVERNOKOREJSKI LIDER

EVO KOLIKO GODINA IMA KIM DŽONG UN: Ceo svet će pasti u TRANS, nećete moći da VERUJETE!

Postao je zvanični naslednik za predsednika, nakon što je njegov najstariji brat Kim Džong Nam uhvaćen sa lažnim dokumentima pri pokušaju da uđe u Japan 2011. godine

Objavljeno:

Kim Džong Un je najmlađi od tri sina nekadašnjeg severnokorejskog vođe Kim Džong Ila i njegov naslednik na tom položaju.

Po objavljivanju smrti njegovog oca, državna televizija ga je proglasila za „velikog naslednika“.

Zvanične funkcije Kim Džong Una su Prvi predsednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, Vrhovni komandant Korejske narodne armije, Prvi sekretar Radničke partije Koreje i Predsednik Centralne vojne komisije Radničke partije Koreje.

Pred kraj očeve vladavine, 2010. godine, postao je general u severnokorejskoj vojsci i potpredsednik Centralne vojne komisije. Od 18. juna 2012. ima čin Maršala Republike, drugi najviši čin u vojsci Severne Koreje.

Školovao se do 2000. godine u Švajcarskoj pod raznim pseudonimima.

Diplomirao je na Univerzitetu Kim Il Sung.

Kim Džong Un
Kim Džong Un foto: Profimedia

Postao je zvanični naslednik za predsednika, nakon što je njegov najstariji brat Kim Džong Nam uhvaćen sa lažnim dokumentima pri pokušaju da uđe u Japan 2011. godine.

Pod Kim Džong Unom Severna Koreja nastavlja da razvija nuklearno oružje.

Kim Džong je na plenarnom sastanku Centralnog komiteta RPK održanom 31. marta 2013, objavio da će Severna Koreja usvojiti „novu stratešku liniju za sprovođenje ekonomske izgradnje i izgradnju nuklearnih oružanih snaga istovremeno”.

Prema nekim analitičarima, Severna Koreja smatra da je nuklearni arsenal vitalan kako bi sprečio napad, i malo je verovatno da će Severna Koreja pokrenuti nuklearni rat.

Tokom 7. Kongresa Radničke partije Koreje 2016. godine, Kim Jong-un izjavio je da Severna Koreja ”neće koristiti nuklearno oružje prije nego što agresivne neprijateljske snage ne upotrebe nuklearno oružje za napad na naš suverenitet”, međutim u drugim prilikama, Severna Koreja je zapretila „preventivni” nuklearni napad na SAD.

Severna Koreja verovatno poseduje desetine nuklearnih bombi.

1 / 6 Foto: Profimedia

Od 2016. godine Ujedinjene nacije usvojile su pet kumulativnih rundi sankcija protiv Severne Koreje zbog nuklearnog programa i raketnih testova.

Kim Džong je rođen 8. januara 1984. godine, u prestonici Pjongjangu, što znači da ima 38 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.