ZAPLAKAĆETE KAD VIDITE ŠTA RADE MALOJ DECI: Najbizarniji ritual ikada, JEZIVO JE (VIDEO)
Bizaran običaj u Indiji, Foto: Printscreen/youtube/t1442132

strašno

ZAPLAKAĆETE KAD VIDITE ŠTA RADE MALOJ DECI: Najbizarniji ritual ikada, JEZIVO JE (VIDEO)

Ritual, dugo popularan u državama Maharaštra i Karnataka, datira skoro 700 godina unazad

Objavljeno:

Koliko daleko biste otišli ​​da pokažete svoju religioznu veru? Neke porodice u ruralnoj Indiji - i hindusi i muslimani - spremne su da dozvole da njihove bebe budu bačene sa krova svetilišta, kako bi bile uhvaćene u rastegnutoj posteljini oko 30 stopa ispod.

Ritual, dugo popularan u državama Maharaštra i Karnataka, datira skoro 700 godina unazad, u vreme kada je smrtnost novorođenčadi bila visoka, medicinsko znanje oskudno i porodice su imale malo kome da se obrate za pomoć.

Legenda kaže da je svetac savetovao ljude čije su bebe umirale da sagrade svetilište i spuste bolesnu decu sa krova kako bi pokazali svoje poverenje u svemogućeg. Kada su to uradili, priča kaže, bebe su nekim čudom bile smeštene na sigurno u čaršavu nalik na ležaljku koja se pojavila u vazduhu.

Od tada, molitve za rođenje zdrave bebe u regionu uključuju obećanje da će bebu baciti kao ponudu bogu koji je uslišio molitve. Seljani veruju da obred detetu donosi dug život i sreću, a smatraju da ne šteti.

Ova praksa se našla na udaru kritika 2009. godine, kada je široko rasprostranjen video snimak snimljen u Baba Umer Dargah, svetilištu u Solapuru u Maharaštri, podstakao Nacionalnu komisiju za zaštitu prava deteta da interveniše. Komisija je izvršila istragu i naredila da se prestane sa bacanjem beba.

„Mi ne podržavamo ovu sujevernu praksu“, rekao je G. Mohanti, savetnik za medije u komisiji. „To je protiv interesa dece. Možda su zaista uplašeni, a niko ne zna kako to utiče na njihovu psihu.

Zvaničnici kažu da je ova praksa nezakonita prema indijskom zakonu o pravima deteta, a lokalne policijske vlasti u Solapuru kažu da nisu primile nikakve izveštaje o bacanju beba od 2010. Čak i tako, svedoci kažu da se nastavlja u malim razmerama u nekim selima, uključujući Mangasuli, gde hindusi obožavaju Lorda Khandobu, avatara Šive, kao božanstvo porodice.

„Ta praksa se nastavlja tokom cele godine, a bebe se bacaju u roku od dva meseca od rođenja, bilo da pada kiša ili sunce — to je tradicija“, rekao je Džaved Fardin Aktar, stanovnik obližnjeg grada Sangli koji je rekao da je bio svedok rituala u Mangasuliju u April.

Gospodin Ahtar je rekao da to bacanje nisu izvršili roditelji, već iskusni poklonici svetinje. Nakon jednog odskoka na posteljinu, bebe se brzo vraćaju u naručje roditelja koji uznemireno čekaju u gomili koja je dole.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.