EU PREDLOŽILA NIZ NOVIH SANKCIJA RUSIJU: Kremlj da plati za eskalaciju SUKOBA i lažne REFERENDUME!
Evropska unija, Foto: Profimedia

NOVI ŠAMAR

EU PREDLOŽILA NIZ NOVIH SANKCIJA RUSIJU: Kremlj da plati za eskalaciju SUKOBA i lažne REFERENDUME!

Lideri bloka ranije su kritikovali "nezakonite" glasove za aneksiju koje je Rusija održala u četiri okupirana regiona Ukrajine i njihove "falsifikovane" rezultate, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel

Objavljeno: 16:33h

Evropska unija je predložila niz novih sankcija Rusiji kao odgovor na takozvane „referendume“ u četiri ukrajinska regiona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas novi paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog "lažnog" referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

- Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju - rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Lideri bloka ranije su kritikovali "nezakonite" glasove za aneksiju koje je Rusija održala u četiri okupirana regiona Ukrajine i njihove "falsifikovane" rezultate, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"EU osuđuje održavanje nelegalnih 'referenduma' i njihov falsifikovani ishod", napisao je Borelj, na Tviteru.

Žozep Borelj
Žozep Boreljfoto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, usred sistematskih kršenja ljudskih prava“, rekao je on.

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe tvitovao: "Lažni referendumi. Lažni rezultati. Ne priznajemo ni jedno ni drugo."

Šarl Mišel
Šarl Mišelfoto: Profimedia

U utorak je portparol EU Peter Stano najavio da će blok uvesti sankcije organizatorima "ilegalnih" glasanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.