OGLASIO SE ZELENSKI NAKON SVEGA ŠTO SE ODIGRALO: Slušajte samo šta je sve REKAO, žestoko ZAGRMEO! (VIDEO)
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

UKRAJINSKI LIDER

OGLASIO SE ZELENSKI NAKON SVEGA ŠTO SE ODIGRALO: Slušajte samo šta je sve REKAO, žestoko ZAGRMEO! (VIDEO)

Ranije je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle ovog glasanja

Objavljeno:

Neće biti mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije sve dok Vladimir Putin ostaje na čelu Rusije, izjavio je u utorak uveče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Ovo je jasno i očigledno - dodao je Zelenski u svom noćnom obraćanju naciji, nakon što su održani lažni referendumi u ukrajinskim regionima u pokušaju Putina da pripoji još ukrajinskih teritorija.

Ruske vlasti i njihovi punomoćnici u četiri delimično okupirana ukrajinska regiona — istočnom Donjecku i Lugansku, i južnom Zaporožju i Hersonu — objavile su u utorak rezultate petodnevnih nepriznatih referenduma o pridruživanju Rusiji.

Prema brojevima koje su izneli, u glasanju pod dirigentskom palicom Moskve, koje je bilo nezakonito prema ukrajinskim zakonima i koje su oštro osudile zapadne zemlje, ogromna većina glasača u tim regionima podržala je pridruživanje Rusiji.

Glasanje, Izbori
foto: Profimedia

Zelenski je rekao da su pokušaji Rusije da pripoji nove ukrajinske teritorije bili „scenario Krima“, misleći na referendum koji je pokrenula Moskva o pridruživanju poluostrva Rusiji 2014. godine, a koji Kijev i Zapad nikada nisu priznali.

- Ruska primena takozvanog krimskog scenarija i još jedan pokušaj aneksije ukrajinske teritorije značiće da nema o čemu da se razgovara sa ovim predsednikom Rusije - rekao je on.

Kako je rekao, "unapred smo znali šta će biti izvučeno umesto pravog rezultata".

- Čak ni naša obaveštajna služba nije morala mnogo da radi. Dogovorene brojke za ovu farsu su bačene u medije. Rusija se čak i ne krije - kaže Zelenski.

Prema Zelenskom, Zapad bi trebalo da se suoči sa Putinovom eskalacijom odbrambenom i finansijskom podrškom i sankcijama Ukrajini. Ukrajinske vlasti su u sredu saopštile da su ruska inscenirana glasanja u četiri ukrajinska regiona o ulasku u sastav Rusije „ništavna i bezvredna” i da će Kijev nastaviti sa naporima da oslobodi ukrajinsku teritoriju koju su okupirale ruske snage. Pozivajući svoje međunarodne partnere da uvedu nove oštre sankcije Moskvi i pruže Kijevu veću vojnu pomoć, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo: „Ukrajina nikada neće pristati ni na kakve ultimatume“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Zapad nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, a NATO je referendume nazvao „lažiranjem“ i „kršenjem međunarodnog prava“.

Entoni Blinken
Entoni Blinkenfoto: EPA

Ujedinjene nacije su saopštile da ostaju posvećene teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar priznatih granica, navodi britanski list.

Ranije je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle ovog glasanja.

1 / 10 Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima, navodi Gardijan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.