VARNIČI U NJUJORKU NAKON NAJNOVIJEG RUSKOG POTEZA, BAJDEN SE OBRUŠIO: Ovo nikako NE DELUJE DOBRO! (VIDEO)
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

KRIZA

VARNIČI U NJUJORKU NAKON NAJNOVIJEG RUSKOG POTEZA, BAJDEN SE OBRUŠIO: Ovo nikako NE DELUJE DOBRO! (VIDEO)

Bajden je najavio i 369 milijardi dolara namenjih za rešavanje problema klimatskih promena

Objavljeno: 18:04h

Američki predsednik Džo Bajden obratio se pred UN govoreći prvenstveno o ruskom lideru Vladimiru Putinu i njegovoj odluci da pokrene delimičnu mobilizaciju.

On je sukob u Ukrajini nazvao "ratom jednog čoveka".

Na samom početku je naveo da je proteklu godinu obeležilo dosta kriza, uključujući rat u Ukrajini i inflaciju.

- Stalni član UN je započeo rat, želeli su da suverenu državu da obrišu sa mape - naveo je Bajden.

Putinovu najavu o delimičnoj mobilizaciji i pretnje nuklearnim oružjem nazvao je "izuzetno neodgovornim".

- Pozivaju još više vojnika, a Kremlj organizuje lažne referendume... Putin tvrdi da je morao da reaguje jer je prećeno Rusiji, ali niko nije pretio Rusiji, zapravo, niko osim Rusije nije želeo konflikt - istakao je.

- Želimo da se ovaj rat završi, ali ne možete da silom tražite drugu državu. Ukrajina ima prava da bude suverena kao bilo koja druga država.

Bajden je najavio i 369 milijardi dolara namenjih za rešavanje problema klimatskih promena

Portal Politiko je u međuvremenu objavio, pozivajući se na reči saradnika Bele kuće, da je govor predsednika Džoa Bajdena u UN u poslednjem trenutku bio prepravljen nakon „zloslutnih” najava predsednika Vladimira Putina.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je danas u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN da je Rusija "sramno prekršila osnovna načela" Povelje Ujedinjenih nacija sa svojim "brutalnim, nepotrebnim ratom" u Ukrajini.

On je rekao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina prema Evropi pokazuju "nesmotreno zanemarivanje" odgovornosti njegove zemlje kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. ; "Mi ćemo stati solidarno protiv ruske agresije. Tačka", rekao je Bajden.

Američki predsednik je ukazao da ruska "gola agresija" u Ukrajini predstavlja uvredu za suštinu onoga što predstavlja svetska organizacija, u nastojanju da okupi saveznike da budu čvrsti u podržavanju ukrajinskog otpora.

Za vreme boravka u UN Bajden planira da se sastane sa britanskom premijerkom Liz Tras i izvrši pritisak na saveznike da ispune cilj od izdvajanja 18 milijardi dolara da se popuni Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije. Takodje planira da objavi pomoć od 2

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.