ĐUKANOVIĆ PREKRŠIO PROTOKOL: Na sahranu kraljice došao OVAKO, osim njega još jedan LIDER nije ispoštovao MOLBU!
Milo Đukanović, Foto: EPA/TOMS KALNINS

NEVERICA

ĐUKANOVIĆ PREKRŠIO PROTOKOL: Na sahranu kraljice došao OVAKO, osim njega još jedan LIDER nije ispoštovao MOLBU!

Prethodno je tamošnji protokol uputio apel zvaničnicima da zbog velikih gužvi i iz bezbedonosnih razloga, dođu komercijalnim letovima na Hitro, odakle je bilo predviđeno da organizovanim prevozom stignu u Vestminstersku opatiju

Objavljeno:

Đukanović na sahranu kraljice Elizabete II došao državnim umesto komercijalnim letom, uprkos apelu Britanskog protokola.

Većina svetskih lidera i zvaničnika ispoštovalo je molbu zvaničnog Londona da na sahranu kraljice Elizabete II dođe komercijalnim letovima, ali ne i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, pišu Vijesti.

Prethodno je tamošnji protokol uputio apel zvaničnicima da zbog velikih gužvi i iz bezbedonosnih razloga, dođu komercijalnim letovima na Hitro, odakle je bilo predviđeno da organizovanim prevozom stignu u Vestminstersku opatiju.

Mali je broj državnih zvaničnika koji nije ispoštovao ovu molbu, a među njima su predsednik SAD-a Džozef Bajden i Đukanović.

Džo Bajden, Džil Bajden
foto: Printscreen/Youtube/Sky News

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predsednik Crne Gore je leteo Vladinim avionom do privatnog aerodroma Luton u Londonu, koji je udaljen 50 kilometara od Hitroa.

Od tog aerodroma do VIP autobusa, koji su zvaničnike čekali na “Hitrou” kako bi ih prevezli u Vestminstersku opatiju, Đukanović i njegova supruga Lidija su morali putovati dodatnim prevozom.

Na specijalizovanom sajtu, na kome se mogu pratiti letovi vazduhoplova, vidi se da je vladin aviona oznaka 40-MNE, u nedelju, u 11.52 časova sleteo na Luton. Za Podgoricu je, sa istog aerodroma, poleteo u ponedjeljak u 17.19 časova popodne, a na podgorički aerodrom sleteo u 20.40.

”Vijesti” su pitale Đukanovićev kabinet “da li je bilo neophodno da predsednik Crne Gore ide na sahranu kraljice Elizabete Vladinim avionom, s obzirom na to da je bilo sugerisano da se zbog gužvi, ide komercijalnim letovima? Da li je zbog bezbednosti predednika”. Takođe i da li je tim potezom predsednik neosnovano izložio poreske obveznike dodatnom trošku”.

Prema Uputstvu o korišćenju državnog vazduhoplova, Generalni sekretarijat Vlade raspolaže avionom, a pravo njegovog korišćenja bez naknade, u službene svrhe, imaju predsednici države, Vlade i parlamenta.

Prema Uputstvu, državni avion mogu koristiti i drugi organi (funkcioneri), ali uz naknadu odgovarajućih troškova (goriva, preleta, slijetanja, naknade pilotima…).

1 / 7 Foto: Profimedia

Iz Generalnog sekretarijata Vlade potvrdili su da su iz kabineta predsednika 13. septembra dobili zahtev za korišćenje vazduhoplova na relaciji Podgorica – London (Luton airport). Tri dana kasnije, kako se navodi u odgovoru, korišćenje aviona je odobreno u skladu sa Uputstvom o načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat.

U odgovoru se međutim navodi da troškovi puta i ležarine na aerodromu ne mogu biti dostupni javnosti jer je riječ o podacima koji su označeni stepenom interno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.