KOVČEG KRALJICE NAPUSTIO BAKINGEMSKU PALATU! Kralj Čarls u pratnji sinova ispratio Elizabetu (FOTO)
Povorka, Foto: Profimedia

TUŽNA POVORKA

KOVČEG KRALJICE NAPUSTIO BAKINGEMSKU PALATU! Kralj Čarls u pratnji sinova ispratio Elizabetu (FOTO)

Kraljičin kovčeg bio je prekriven zastavama i ukrašen kraljevskim draguljima i belim svećem

Objavljeno:

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge koja je preminula u četvrtak u zamku balmoral u 96. godini napustio je Bakingemsku palatu.

Kraljičino poslednje i najtužnije putovanje počelo je po precizno utvrđenom rasporedu uz kraljevsku gardu i u pratnji kralja Čarlsa, njegove braće Endrua i Edvarda, sestre Ane i Čarlsovih sinova, prinčeva Vilijama i Harija.

Povorka je prošla pored statua kraljičinih roditelja, kralja Džordža VI i kraljice majke. Stotine hiljada ljudi okupilo se da isprati kraljicu i vidi krunu koju je nosila posle svog krunisanja.

Kraljičin kovčeg bio je prekriven zastavama i ukrašen kraljevskim draguljima i belim svećem. Povorka je posle polučasovnog putovanja stigla u Vestminstger gde će kentenberijski nadbiskup održati 20-minutnu službu.

Kraljica Elizabeta, Kraljica Elizabeta II, Povorka
foto: Profimedia

U tužnoj povorci su bile i kraljica Kamila, princeza od Velsa, vojvotkinja od Saseksa i grofica od Saseksa, kao i princeze Beatgrisa i Eugenija. Bivša supruga princa Endrua, Sara Ferguson, popularna Fergi, nije pozvana jer se razvela od kraljičinog omiljenog sina.

Britanski mediji navode da odlazak kraljice iz Bakingemske palate ima istorijski značaj jer su prinčevi Vilijam i Hari ostavili po strani svoje nesuglasice i pružili podršku svom ocu, hodajući uz njega iza kovčega.

Procesija je sigurno, navode mediji, probudila bolne uspomene braći koji su, kada su imali 15 i 12 godina tako ispratili na večni počinak i svoju majku, princezu Dajanu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kraljičin kovčeg će sada biti premešten u Vestminstersku Palatu gde će biti sve do njene sahrane u ponedeljak.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.