EVO KADA ĆE SE KRALJ ČARLS III OBRATITI NACIJI: Prvi govor kao ŠEF DRŽAVE nakon majčine SMRTI!
Kralj Čarls III, Foto: Profimedia

NAPUŠTA BALMORAL

EVO KADA ĆE SE KRALJ ČARLS III OBRATITI NACIJI: Prvi govor kao ŠEF DRŽAVE nakon majčine SMRTI!

Novi kralj otputovaće iz Balmorala, kraljevskog imanja u Škotskoj, u London i očekuje da će održati audijenciju kod Liz Tras, koja je postala premijerka pre samo tri dana

Objavljeno: 11:55h

Kralj Čarls III obratiće se Ujedinjenom Kraljevstvu u petak pošto su širom sveta odali počast nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II u 96. godini.

Novi kralj otputovaće iz Balmorala, kraljevskog imanja u Škotskoj, u London i očekuje da će održati audijenciju kod Liz Tras, koja je postala premijerka pre samo tri dana.

Liz Tras
Liz Trasfoto: Profimedia

Očekuje se da će se prvi put javno obratiti naciji kao šef države u 18 časova.

Parlament će se okupiti u podne na 10-časovnoj sednici na kojoj će poslanici odati počast kraljici, dok će zvona zvoniti na katedrali Svetog Pavla, zamku Vindzor i Vestminsterskoj opatiji.

Svečano zvono u zamku Vindzor zvoniće 96 puta, jednom za svaku godinu kraljičinog života — a pozdrav iz 96 topova biće ispaljen u Hajd parku.

Engleska crkva je pozvala parohijske crkve, kapele i katedrale da zvone sat vremena počev od podne.

Tras i drugi visoki političari prisustvovaće službi sećanja u Svetom Pavlu na početku desetodnevnog perioda nacionalne žalosti, što odražava centralnu ulogu kraljice u britanskom životu tokom sedam decenija, od smrti njenog oca Džordža VI 1952. godine.

Kralj Čarls III
Kralj Čarls IIIfoto: Printscreen/Youtube/ LBC

Podsetimo, britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 96. godini.

Ona je bila monarh koji je najduže vladao Velikom Britanijom, a ove godine proslavila je platinasti jubilej vladavine, a za svojih 70 godina ona je značajno uticala na život ljudi u Britaniji.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabetafoto: Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i svet žale zbog smrti kraljice Elizabete Druge, najdužeg britanskog monarha. Nju je automatski i bez ceremonije nasledio njen sin Čarls.

(Espreso/Financial times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.