ISPLIVALE NIKAD VIĐENE SLIKE KRALJICE ELIZABETE IZ MLADOSTI: Ovako je izgledala dok je još bila PRINCEZA! (FOTO)
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

CEO SVET NA NOGAMA

ISPLIVALE NIKAD VIĐENE SLIKE KRALJICE ELIZABETE IZ MLADOSTI: Ovako je izgledala dok je još bila PRINCEZA! (FOTO)

Širom zemlje zvanično je počelo stanje žalosti, koje će trajati do sahrane kraljice

Objavljeno: 10:46h

Engleska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Vest je potvrdila kraljevska porodica na Tviteru.

Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i svet žale zbog smrti kraljice Elizabete Druge, najdužeg britanskog monarha. Nju je automatski i bez ceremonije nasledio njen sin Čarls.

Nakon objave njene smrti, već se dogodilo nekoliko značajnih trenutaka, uključujući to što je njen sin postao kralj Čarls III, govor premijerke Liz Trus i odavanje počasti lidera širom sveta.

Širom zemlje zvanično je počelo stanje žalosti, koje će trajati do sahrane kraljice.

A danas su u javnosti isplivale arhivske slike princeze Elizabete, koja je kasnije postala Elizabeta II, kraljica Engleske.

1 / 3 Foto: Profimedia

Biografija

Bila je prvo dete u braku princa Alberta, vojvode od Jorka, i Elizabet, vojvotkinje od Jorka. Rođena je carskim rezom u londonskoj rezidenciji svog dede po majci, 14. grofa od Stratmorea i Konghornea. Njen otac je bio drugi sin kralja Džordža V i Marije od Tecka.

Krštena je u sada srušenoj kapeli u Bakingemskoj palati kao Elizabet Aleksandra Meri. Prvo ime dobila je po majci, drugo po pranani, Aleksandri od Danske, a treće po nani Mariji.

Jedina kraljičina sestra je princeza Margareta, rođena četiri godine nakon kraljice. Dve princeze je zajedno obrazovala i odgajala guvernata pod nadzorom njihove majke. Uz neodobravanje kraljevske porodice, guvernanta je kasnije objavila knjigu o svom iskustvu s kraljevim unukama, te je posebno opisala Elizabetin osećaj za odgovornost. Vinston Čerčil ju je kao malu devojčicu nazvao "velikim autoritetom".

Vinston Čerčil
Vinston Čerčilfoto: Profimedia

Kao kćerka sina britanskog monarha, Elizabeta je nosila titulu princeze i oslovljavanje kraljevska visost. U trenutku rođenja tadašnja princeza Elizabeta od Jorka bila je treća u naslednom nizu, iza Eduarda i svog oca Alberta.

Njeno rođenje je izazvalo interes javnosti, ali nije bilo razloga za verovati da bi mogla naslediti tron.

Princeza Elizabeta, vojvotkinja od Edinburga je počela preuzimati očeve dužnosti nakon što se njegovo zdravlje počelo pogoršavati. Sa suprugom je bila u Keniji kada je obaveštena o očevoj smrti i svom dolasku na presto.

Za vladarsko ime je odabrala ime Elizabeta II.

1 / 7 Foto: Profimedia

Odmah nakon što je stigla vest o smrti kralja i proglašenju nove kraljice, Elizabeta se sa suprugom vratila u London.

Elizabeta II je proglašena kraljicom prvo u Kanadi, istoga dana kada je i postala kraljica, a u Ujedinjenom Kraljevstvu je javna proklamacija održana sledeći dan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.