EVO KOLIKO GODINA IMA KRALJICA ELIZABETA! Ceo svet će doživeti ŠOOK
Kraljica Elizabeta, Foto: Profimedia

POD MEDICINSKIM NADZOROM

EVO KOLIKO GODINA IMA KRALJICA ELIZABETA! Ceo svet će doživeti ŠOOK

Кraljica Elizabeta II, britanski monarh koji je najduže vladao, nedavno je proslavila platinasti jubilej svoje vladavine

Objavljeno: 15:05h

Kraljica je pod medicinskim nadzorom u Balmoralu nakon što su lekari postali zabrinuti za njeno zdravlje, saopštila je Bakingemska palata.

U saopštenju se navodi: "Nakon dalje procene jutros, kraljičini lekari su zabrinuti za zdravlje Njenog Veličanstva i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom. Kraljici je udobno i nalazi se u Balmoralu.“

Njeno Veličanstvo je sinoć odložilo sastanak Tajnog saveta nakon što su joj lekari savetovali da se odmori.

Elizabeta II je trenutna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papua Nove Gvineje, Solomonskih ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea, te Svetog Kristofora i Nevisa. Elizabeta II je, kao britanski suveren, vrhovni guverner Crkve Engleske.

Кraljica Elizabeta II, britanski monarh koji je najduže vladao, nedavno je proslavila platinasti jubilej svoje vladavine.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabetafoto: Profimedia

Bila je prvo dete u braku princa Alberta, vojvode od Jorka, i Elizabet, vojvotkinje od Jorka. Rođena je carskim rezom u londonskoj rezidenciji svog dede po majci, 14. grofa od Stratmorea i Konghornea. Njen otac je bio drugi sin kralja Džordža V i Marije od Tecka.

Krštena je u sada srušenoj kapeli u Bakingemskoj palati kao Elizabet Aleksandra Meri. Prvo ime dobila je po majci, drugo po pranani, Aleksandri od Danske, a treće po nani Mariji.

Jedina kraljičina sestra je princeza Margareta, rođena četiri godine nakon kraljice. Dve princeze je zajedno obrazovala i odgajala guvernata pod nadzorom njihove majke. Uz neodobravanje kraljevske porodice, guvernanta je kasnije objavila knjigu o svom iskustvu s kraljevim unukama, te je posebno opisala Elizabetin osećaj za odgovornost. Vinston Čerčil ju je kao malu devojčicu nazvao "velikim autoritetom".

Vinston Čerčil
Vinston Čerčil foto: Profimedia

Kao kćerka sina britanskog monarha, Elizabeta je nosila titulu princeze i oslovljavanje kraljevska visost. U trenutku rođenja tadašnja princeza Elizabeta od Jorka bila je treća u naslednom nizu, iza Eduarda i svog oca Alberta.

Njeno rođenje je izazvalo interes javnosti, ali nije bilo razloga za verovati da bi mogla naslediti tron.

Princeza Elizabeta, vojvotkinja od Edinburga je počela preuzimati očeve dužnosti nakon što se njegovo zdravlje počelo pogoršavati. Sa suprugom je bila u Keniji kada je obaveštena o očevoj smrti i svom dolasku na presto.

Za vladarsko ime je odabrala ime Elizabeta II.

1 / 5 Foto: Profimedia

Odmah nakon što je stigla vest o smrti kralja i proglašenju nove kraljice, Elizabeta se sa suprugom vratila u London.

Elizabeta II je proglašena kraljicom prvo u Kanadi, istoga dana kada je i postala kraljica, a u Ujedinjenom Kraljevstvu je javna proklamacija održana sledeći dan.

Kraljica Elizabeta je rođena 21. aprila 1926. godine što znači da ima 96 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.