PRONAĐENA NAJVEĆA RIMSKA SKULPTURA MUŠKOG POLNOG ORGANA IKADA: Pogledajte koliko je samo DUGAČKA! (VIDEO)
Penis, Foto: Printscreen/Facebook/Museo Histórico Local de Nueva Carteya

skulptura

PRONAĐENA NAJVEĆA RIMSKA SKULPTURA MUŠKOG POLNOG ORGANA IKADA: Pogledajte koliko je samo DUGAČKA! (VIDEO)

Falus je bio važan simbol u starorimskoj kulturi, često se koristio kao zaštita od loše sreće ili kao „amajlija” za bolju potenciju kod muškaraca

Objavljeno:

Arheolozi su nedavno na jednom drevnom rimskom lokalitetu u Španiji pronašli kamenu skulpturu penisa dugačku oko 46 centimetara, što je verovatno najveća rezbarija rimskog falusa ikada pronađena.

Stručnjaci kažu da su stari Rimljani verovatno rezbarili i pokazivali ove genitalije kako bi se zaštitili od loše sreće, piše Live Science.

Arheolozi su otkrili dugačku isklesanu osovinu u El Higeronu, lokalitetu u blizini grada Nueva Kartej u španskoj provinciji Kordoba. Istorijski muzej Nueva Karti, koji vodi iskopavanje, podelio je fotografiju otkrića 19. avgusta.

Važan simbol za stare Rimljane

El Higeron datira iz četvrtog veka pre nove ere i prvobitno je bio iberijsko naselje pre nego što su ga preuzeli i izgradili Rimljani, koji su osvojili region 206. godine pre nove ere. Stručnjaci veruju da su Rimljani ponosno izlagali ovo zanimljivo umetničko delo u podnožju novosagrađene kule.

Falus je bio važan simbol u starorimskoj kulturi, često se koristio kao zaštita od loše sreće ili kao „amajlija” za bolju potenciju kod muškaraca. Zbog toga se rezbarije falusa često nalaze na rimskim nalazištima.

Naime, Rimljani su verovali da ih simbol falusa štiti od Zlobnog oka, drevnog oličenja zla koje se često prikazuje kao veliko oko koje ne trepće. Zbog toga su često bile rezbarene ili oslikane na spoljašnjosti zgrada i oko prozora i vrata, pa čak i postavljene na javnim mestima okupljanja.

Nosili su se i kao privesci ili nakit

– Rimljani su smatrali da su ove oblasti bile posebno izložene natprirodnim opasnostima jer su se tamo sastajali mnogi ljudi. Verovali su da su tamo posebno moćne zloćudne sile Zlog oka”, objasnio je istoričar Adam Parker sa Državnog univerziteta u Velikoj Britaniji.

Pored toga, falusi su se često nosili kao privesci ili nakit da bi se poboljšala muškost i plodnost.

Još se ne zna tačno koliko je faličkih rezbarija otkriveno u regionima koje je nekada koloniziralo Rimsko carstvo, ali su najmanje 92 primera rezbarenih genitalija pronađena samo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Primerci su napravljeni od raznih materijala, od jednostavnog falusa uklesanog u mlinski kamen do krilatog penisa napravljenog od životinjske kosti.

1 / 8 Foto: Profimedia

Međutim, prikazivanje falusa od strane starih Rimljana nije uvek imalo dobre namere. U maju, arheolozi u rimskoj tvrđavi blizu Hadrijanovog zida u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrili su kamenu ploču ukrašenu grafitima penisa sa psovkom pored nje. Veruje se da su za ovo odgovorni rimski vojnici koji su želeli da osramote svog kolegu.

Bonus video:

04:42

STRATEGIJA ODBRANE BELIVUKA I MILJKOVIĆA OČEKIVANA! Tužioc ima KECA U RUKAVU: Stručnjaci otkrili koji je NAJVEĆI PROBLEM POLICIJE

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.