JEDNA KRIPTOVALUTA ZAPOČINJE PROMENU: Uticaće na pad EMISIJE UGLJENIKA?
Kriptovaluta, Foto: Profimedia

PROMENE

JEDNA KRIPTOVALUTA ZAPOČINJE PROMENU: Uticaće na pad EMISIJE UGLJENIKA?

Buka oko kriptovaluta poslednjih je godina konstanta i često je teško razabrati što je stvarno važno kad su u pitanju kriptovalute i tehnologija koja se nalazi u njihovoj pozadini. Međutim, u septembru će, ako sve prođe po planu, digitalni sektor gladan energije doživeti najveći potres u poslednjih nekoliko godina.

Objavljeno:

Kako potreba za smanjenjem globalnih emisija postaje sve hitnija, kriptovalutama će ponestati izgovora za njihovu neverovatnu veliku potrošnju energije.

Buka oko kriptovaluta poslednjih je godina konstanta i često je teško razabrati što je stvarno važno kad su u pitanju kriptovalute i tehnologija koja se nalazi u njihovoj pozadini. Međutim, u septembru će, ako sve prođe po planu, digitalni sektor gladan energije doživeti najveći potres u poslednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će ethereum, druga po veličini kriptovaluta na svetu, od sutra započeti s tehnološkom promenom koja bi, kada se dovrši, trebala uzrokovati strmoglavi pad emisije ugljenika, koji se stvara rudarenjem te kriptovalute, za 99 posto, piše The Conversation.

Brzi rast kriptovaluta poslednjih godina bio je neverojatan, ali je zbog enormne količine električne energije koju koriste mineri i računala koja upravljaju kupovinom i prodajom kripto kovanica postao problem za okolinu.

Bitkoin, kao najveća i najpoznatija kriptovaluta na svetu, dobar je primer te rastrošnosti. U vreme kada svet očajnički pokušava smanjiti potrošnju energije i emisije ugljenika, bitkoin koristi više energije svake godine od, priimerice, zemlje veličine Argentine.

Ako promena koju predvodi ethereum uspe, bitkoin i druge kriptovalute bit će pod ogromnim pritiskom da se pozabave problemom potrošnje energije i emisije ugljenika.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Ogromna potrošnja i emisije

Kriptovalute su sustavi digitalnih valuta u kojima ljudi provode izravna online plaćanja jedni drugima. Za razliku od tradicionalnih valuta, kriptovalutama se ne upravlja s jednog mesta kao što je centralna banka. Umesto toga, njima upravlja 'blockchain', odnosno decentralizirana globalna mreža računala velike snage. Ta su računala poznata kao "mineri".

Većina kriptovaluta koristi takozvani porces 'dokaza o radu' (engl. 'proof of work'). Središnja značajka tog procesa jest korištenje izračuna za čije izvođenje je potrebno puno računalnog vremena kao i ogromne količine električne energije.

Samo bitkoin troši oko 150 teravatsati električne energije svake godine. Proizvodnja te energije emitira oko 65 miliona tona ugljičnog dioksida u atmosferu godišnje, što je nivo emisije Grčke. Istraživanja isto tako pokazuju da je bitcoin prošle godine proizveo emisije odgovorne za oko 19.000 budućih smrti.

Pristupom procesu dokaza o radu zapravo se namerno troši energija. Podaci u blockchainu nemaju inherentno značenje, a njegova jedina svrha je zabežiti teške, ali besmislene izračune koji pružaju osnovu za dodelu novih kripto tokena.

Neki, primerice, pokušavaju opravdati ugljični otisak kriptovalute govoreći da neki rudari koriste obnovljivu energiju. To može biti točno, ali čineći to mogu istisnuti druge potencijalne korisnike energije, od kojih će neki morati koristiti energiju iz ugljena ili plina.

Ipak, najuspešniji bitcoinov rival, ethereum, sad menja smer i tokom septembra obećava prebaciti svoju računalnu tehnologiju na nešto što manje zagađuje okolinu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Sve zavisi o uspehu ethereuma

Ethereumov projekt uključuje odbacivanje modela 'dokaza rada' za novi model nazvan 'dokaz udela' (engl. 'proof of stake'). Prema tom modelu, kripto transakcije potvrđuju korisnici, koji stavljaju značajne količine blockchain tokena (u ovom slučaju ethereuma) kao garanciju. Ako korisnici postupaju nepošteno, gube svoj udeo.

To znači da golema mreža superračunara koja se trenutno koriste za proveru transakcija, više neće biti potrebna, jer korisnici sami obavljaju proveru, što je relativno lak zadatak. Ukidanje minera dovest će do procenjenog pada potrošnje električne energije u Ethereumu za 99 posto.

Neke manje kriptovalute, kao što je ada coin kojim se trguje na platformi Cardano, koriste 'dokaz udela', ali je dosad taj model bio vrlo marginaliziran. Proteklih godinu dana ethereum je koristio novi model na eksperimentalnim lancima blokova, ali od septembra, model će biti spojen u glavnu platformu.

Nema mesta za skrivanje kriptovalute

Eksperiment s ethereumom mogao bi propasti, ako neki deonici nađu način kako da manipulisali sistemom. No, ako promena uspe, bitkoin i druge kriptovalute bit će pod pritiskom da napuste model dokaza o radu ili da se ugase, piše za The Conversation John Quiggin, profesor ekonomije na australskom Sveučilištu Queensland.

Jedno je jasno - kako potreba za smanjenjem globalnih emisija postaje sve hitnija, kriptovalutama će ponestati izgovora za njihovu neverojatno veliku potrošnju energije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.