VAŽAN DAN ZA BRITANICE: Može li Liz Tras da počisti NERED Borisa Džonsona?
Liz Tras, Foto: Profimedia

PLAN

VAŽAN DAN ZA BRITANICE: Može li Liz Tras da počisti NERED Borisa Džonsona?

Nije poznato koliko će trajati ova podrška britanske vlade, ali se očekuje da će pozajmiti najmanje 100 milijardi funti kako bi se pokrili dolazeći rashodi

Objavljeno:

Novoimenovana britanska premijerka, Liz Tras, namerava da otkrije plan za ublažavanje posledica energetske krize na milione domaćinstava, odnosno plan za ograničavanje iznosa računa.

Britanija se suočava sa nezapamćenom inflacijom, a Tras bi trebalo danas da predstavi planove za ograničavanje povećanja računa za energiju, što podrazumeva paketa "težak" milijarde funti.

Cilj ovog paketa je, piše BBC, zaštita građana od skoka cena. Time bi prosečni računi za električnu energiju u domaćinstvu mogli biti ograničeni na oko 2.500 funti godišnje, a i kompanije će verovatno dobiti izvesno olakšanje.

Nije poznato koliko će trajati ova podrška britanske vlade, ali se očekuje da će pozajmiti najmanje 100 milijardi funti kako bi se pokrili dolazeći rashodi.

Trenutno, godišnji račun za gas i struju u jednom tipičnom britanskom domaćinstvu preti da poraste sa 1.971 funti na 3.549 funti u oktobru, izveštava BBC.

1 / 7 Foto: Profimedia

Stručnjaci i dobrotvorne organizacije upozoravaju da će bez pomoći oko rastućih računa za energiju životi mnogih biti ugroženi ove zime, jer se ljudi bore da priušte osnovne svakodnevne potrepštine.

Liz Tras se obavezala da će se "pozabaviti osnovnim uzrokom ovih problema, tako da zemlja više ne bude u ovoj poziciji". Ipak, ostaje upitno koliko će taj zadatak biti jednostavan, jer prema mišljenju nekih stručnjaka - prethodni premijer, Boris Džonson, svom nasledniku je ostavio "ekonomsku katastrofu".

Goldman Saks Velikoj Britaniji predviđa inflaciju od čak 22 odsto.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.