TRASOVA SE IZDVAJA VEĆ NA SAMOM POČETKU: Premijerkina vlada se istakla po OVOME, na NAJVIŠIM pozicijama nema NJIH
Liz Tras, Foto: Profimedia

britanska vlada

TRASOVA SE IZDVAJA VEĆ NA SAMOM POČETKU: Premijerkina vlada se istakla po OVOME, na NAJVIŠIM pozicijama nema NJIH

Tek 2002. pripadnik etničke manjine je prvi put postao član vlade kada je Pol Boateng imenovan za ministra finansija

Objavljeno:

Nova britanska premijerka Liz Trus imenovala je u utorak vladu u kojoj po prvi put belci neće zauzimati četiri najvažnija ministarska mesta u zemlji, prenosi Rojters.

Po prvi put, nijednu od četiri glavna mesta - premijera, ministra finansija, spoljnih i unutrašnjih poslova - neće imati belac.

Premijerka Liz Tras je imenovala Kvasija Kvartenga - čiji su roditelji došli u Veliku Britaniju iz Gane 1960-ih - za prvog crnog kancelara finansija.

Džejms Kleverli je prvi tamnoputi ministar spoljnih poslova. Kleverli, čija je majka iz Sijera Leonea, a otac belac, u prošlosti je govorio o maltretiranju kao dete mešovite rase.

Suela Braverman, čiji su roditelji došli u Britaniju iz Kenije i Mauricijusa pre šest decenija, nasledila je Priti Patel na mestu ministra unutrašnjih poslova. Drugi je pripadnik nacionalne manjine koji će voditi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tek 2002. pripadnik etničke manjine je prvi put postao član vlade kada je Pol Boateng imenovan za ministra finansija.

Riši Sunak
foto: Printscreen

Indijac po poreklu, Riši Sunak bio je Kvartengov prethodnik na mestu ministra finansija i Trusov rival u trci za vođstvo Konzervativne stranke.

"Politika je odredila tempo. Mi tu raznolikost sada tretiramo kao nešto normalno", rekao je Sunder Katvala, direktor nestranačkog istraživačkog centra za migracije i identitet British Future. „Brzina promena je izuzetna“, dodaje on.

Ali najviše pozicije u privredi, pravosuđu, državnoj službi i vojsci uglavnom zauzimaju belci, dok samo četvrtinu konzervativnih članova parlamenta čine žene, a 6 odsto manjine, navodi Rojters.

Ben Volas
foto: Profimedia

Trus je takođe ponovo imenovao Bena Volasa za ministra odbrane, Brendon Luis zamenjuje Dominika Raba na mestu ministra pravde, a Tereza ​​Kofi će biti zamenica premijera i sekretarka za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Trus je prva razgovarala sa Zelenskim: „Imate nepokolebljivu podršku“ Nova britanska premijerka Liz Tras razgovarala je u utorak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, što je bio njen prvi razgovor sa jednim stranim liderom na mestu premijera, i prihvatila poziv da poseti Ukrajinu i potvrdila podršku toj zemlji u ratu protiv Rusije.

Velika Britanija je jedna od zemalja koja pruža veliku podršku Kijevu, a u Ukrajinu je poslala skoro 7.000 protivtenkovskih projektila, stotine raketa i oklopnih vozila.

Liz Tras
foto: Profimedia

Takođe obučava ukrajinske vojnike.

„Premijer je večeras razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kako bi ponovio nepokolebljivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva slobodi i demokratiji Ukrajine“, navodi se u saopštenju kabineta premijera Trusa.

Zelenski je na Tviteru napisao da su stavovi "usaglašeni" sa novim britanskim premijerom o "pojačanju pritiska" na Rusiju.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

„Cilj je da se prekine agresija i da se počinioci privedu pravdi“, napisao je Zelenski na Tviteru, ističući da je on prvi strani lider sa kojim je Liz Trus razgovarala nakon što je potvrđena na novoj funkciji.

Bonus video:

13:59

DAČIĆ U POLICIJU, FOTELJA ZA LJAJIĆA? Licitacija analitičara: Ovako će izgledati nova vlada NAJBITNIJE JE DA SE SLOŽE OKO JEDNOG

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.