PUTIN SE SASTAJE SA KINESKIM PREDSEDNIKOM: Poznato o ČEMU će DISKUTOVATI!
Vladimir Putin i Si Đinping, Foto: Profimedia

sastanak

PUTIN SE SASTAJE SA KINESKIM PREDSEDNIKOM: Poznato o ČEMU će DISKUTOVATI!

Si Đinping i Vladimir Putin razgovarali su početkom februara u Pekingu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, tri nedelje pre početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se sledeće nedelje u Uzbekistanu na marginama regionalnog samita, saopštila je ruska diplomatija, obeležavajući prvu posetu kineskog predsednika inostranstvu od početka 2020. godine.

„Za manje od 10 dana biće održan novi sastanak naših lidera na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Dva predsednika će mnogo razgovarati o bilateralnim pitanjima i međunarodnim problemima“, rekao je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.

Samit ŠOS-a biće održan 15. i 16. septembra u Samarkandu (jugoistočni Uzbekistan), gradu na drevnom Putu svile bogatom istorijskim spomenicima.

Putin i Si su se poslednji put sastali u Pekingu u februaru Uspostavljena kao protivteža zapadnom uticaju, ŠOS okuplja Kinu, Rusiju, četiri centralnoazijske države (Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan), Indiju i Pakistan.

Si Đinping i Vladimir Putin razgovarali su početkom februara u Pekingu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, tri nedelje pre početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara.

Si Đinping
foto: Profimedia

Moskva i Peking su potom potpisali zajedničku deklaraciju kojom se poziva na „novu eru“ u međunarodnim odnosima. Potpisani tekst zagovara kraj američke hegemonije i kritikuje uticaj zapadnih vojnih saveza kao što su NATO i AUKUS (vojno-bezbednosni savez anglosaksonskih zemalja: Australije, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva).

Od rata Kina je stala na stranu Rusije Od ruske invazije na Ukrajinu, Kina je stala na stranu Rusije, pogođena zapadnim sankcijama, a Moskva se okrenula Aziji u potrazi za podrškom i dobavljačima.

1 / 7 Foto: Wikipedia, Profimedia

Putin je na ekonomskom forumu u Vladivostoku pozdravio „rastuću ulogu“ Azijsko-pacifičkog regiona u svetu nasuprot Zapadu, „koji je u padu“.

Putin je takođe poslao poruku da je „nemoguće” izolovati Rusiju.

Bonus video:

13:02

OPASAN OTPAD VELIKI PROBLEM U SRBIJI Građani ne znaju da OVAKO zagađuju životni prostor! Stručnjak za Kurir TV: EVO KAKO DA REŠIMO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.