ZARADIĆE NA EVROPSKOJ NESREĆI: Norveška očekuje rekordnu prodaju gasa ove zime!
Gasovod, Foto: Printscreen/RTS

ekonomija

ZARADIĆE NA EVROPSKOJ NESREĆI: Norveška očekuje rekordnu prodaju gasa ove zime!

Norveška u 2022. gasovodima isporučiti više od 117 milijardi prostornih metara gasa

Objavljeno: 18:46h

NORVEŠKI sistem za izvoz gasa trebao bi u Europu isporučiti rekordne količine energije u ovoj godini, nakon septembarske pauze radi održavanja, rekao je u ponedjeljak šef operatora gasovodnog sistema Gassco.

Norveška je ove godine postala najveći opskrbljivač Evrope gasom, pretekavši Rusiju i pre prošlonedeljnog zatvaranja gasovoda Severni tok 1, prema podacima Refinitiv Eikona.

Gasscoov sistemgasom iz cevovoda opskrbljuje Veliku Britaniju, Nemačku, Belgiju i Francusku, a kompanija je ove godine odložila letnje održavanje kako bi osigurala snabdevanje s obzirom na smanjene isporuke iz Rusije.

"Ovog leta smo isporučili gasa koliko inače isporučimo u zimskim mesecima"

"Ovo leto isporučili smo (količinu gasa) kakvu bismo obično dostavljali u zimskim mesecima", rekao je izvršni direktor Gassca Frode Leversund.

Isporuke su ove godine već porasle za ekvivalent 60 teravat sati, ili za 4,97 milijardi kubnih metara gasa, prema podacima norveške kompanije.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

U septembru ćemo uraditi potrebno, planirano održavanje koje će smanjiti kapacitet, ali sistem će „biti spreman za početak zime” 1. oktobra, rekao je Leversund.

Norveška će uprkos tome u 2022. gasovodima isporučiti više od 117 milijardi prostornih metara gasa, novi godišnji rekord, u odnosu na prošlogodišnjih 113,2 milijardi prostornih metara, rekao je izvršni direktor.

U iduće dve do tri godine očekujemo slične razmere radova na održavanju, što bi takođe trebalo osigurati kontinuirano visoku razinu isporuka, dodao je.

Gasscoove ukupne kapacitete mogao bi po njegovim rečima povećati i novi gasovod Baltic Pipe, koji će Norvešku preko Danske povezati s Poljskom, a trebao bi početi s radom u oktobru.

Koliki će tačno biti učinak dodavanja cevi bit će poznato tek kada gasovod počne s radom, napomenuo je čelnik norveške kompanije.

Prema službenim prognozama iz maja, ukupna norveška proizvodnja, uključujući i prirodni gas, mogla bi ove godine porasti za osam posto, na 122 milijardi prostornih metara.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.