SKOČILE CENE NAFTE NA MEĐUNARODNIM TRŽIŠTIMA: A tek šta je sa GASOM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ekonomija

SKOČILE CENE NAFTE NA MEĐUNARODNIM TRŽIŠTIMA: A tek šta je sa GASOM!

Trgovci su danas očekivali odluku OPEC-a i njegovih saveznika, uključujući Rusiju, o proizvodnji u oktobru

Objavljeno:

Cene nafte skočile su na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili blago smanjiti proizvodnju u oktobru, a ruski Gazprom odložio isporuke plina Severnim tokom 1 u Evropu.

Na londonskom je tržištu cena barela nakon podneva bila viša za 3,43 dolara nego na zatvaranju na kraju prošle nedelje i iznosila je 96,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se u elektroničkoj trgovini trgovalo po 2,94 dolara višoj ceni, od 89,87 dolara.

Američka su tržišta danas zatvorena zbog praznika.

Trgovci su danas očekivali odluku OPEC-a i njegovih saveznika, uključujući Rusiju, o proizvodnji u oktobru.

OPEC+ odlučio je blago smanjiti proizvodnju u oktobru, za samo 100 hiljada barela dnevno, što odgovara samo 0,1 posto globalne potražnje. Istaknuli su i da se mogu sastati i pre 5. oktobra, kada je zakazan sledeći redovni sastanak, bude li potrebno prilagoditi proizvodnju.

"Grupa zapravo u prvom redu želi poslati simboličnu poruku tržištima", drži analitičara Oandae Craig Erlam, podsetivši da su proizvođači u avgustu u istom obimu povećali proizvodnju, što je gotovo zanemareno.

"Tržišta su verovatno u cene uračunala uglavnom najcrnji scenario", dodao je Erlam.

Zabrinutost zbog najave Gazproma

Zabrinutost je ruski plinski div Gazprom koji je prošli petak poručio da ipak neće za vikend ponovo krenuti s isporukama plina u Evropu cevovodom Severni tok 1 zbog curenja ulja na turbini u Portanovki kod Sankt-Peterburga.

Cene gasa skočile su jutros na evropskim tržištima 30 posto, a analitičari predviđaju pojačanu potrošnju nafte u proizvodnji struje.

Međunarodna agencija za energiju podigla je u avgustu procenu potražnje za naftom u ovoj godini, delom i zato što očekuje da će neke zemlje zbog rekordnih cena plina i struje plin u elektranama zameniti naftom.

1 / 4 Foto: Profimedia

Potporu cenama pruža i današnje ublažavanje epidemioloških mera u kineskom Shenzenu i naznake problema u pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji bi mogli utrti put povratku iranske nafte na međunarodna tržišta.

Bela kuća odbila je u petak zahtev Teherana da se sporazum o oživljavanju sporazuma iz 2015. poveže sa zaključivanjem inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu, izjavio je neimenovani zapadni diplomata.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak poskupeo 95 centi, na 99,22 dolara.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.