ISPLIVALI NOVI DETALJI SAMOUBISTVA DIREKTORA JEDNE OD NAJMOĆNIJIH FIRMI SVETA: Biznismen skočio sa ZGRADE!
Ilustracija, Foto: AP

KLUPKO SE ODMOTAVA

ISPLIVALI NOVI DETALJI SAMOUBISTVA DIREKTORA JEDNE OD NAJMOĆNIJIH FIRMI SVETA: Biznismen skočio sa ZGRADE!

Njegova smrt takođe dolazi samo nekoliko dana nakon što je "Bed Bath & Beyond" objavio da zatvara 150 prodavnica i otpušta 20 odsto odsto svog korporativnog osoblja

Objavljeno: 11:29h

Finansijski direktor kompanije "Bed Bath & Beyond" Gustavo Arnal, koji je pronađen mrtav u petak nakon što je pao sa 18. sprata stambene zgrade u Njujorku, nedavno je optužen za prevaru.

Incident se dogodio manje od dve nedelje nakon što je Arnal (52) imenovan u saveznoj grupnoj tužbi zbog optužbi za prevaru sa saveznim hartijama od vrednosti, trgovinu insajderima i kršenje fiducijarne dužnosti, navodi se u sudskim dokumentima.

Njegova smrt takođe dolazi samo nekoliko dana nakon što je "Bed Bath & Beyond" objavio da zatvara 150 prodavnica i otpušta 20 odsto odsto svog korporativnog osoblja.

Arnal se navodi u tužbi zajedno sa investitorom aktivistom i predsednikom GameStop-a Rajanom Koenom, za koga se u tužbi tvrdi da je sarađivao sa finansijskim direktorom u "prevarnoj šemi da veštački naduva cenu akcija Bed Bath & Beyond-a kojima se javno trguje".

Tužba, podneta Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država za Distrikt Kolumbija 23. avgusta, tvrdi da su Koen i Arnal dali "materijalno lažne izjave u vezi sa finansijskim stanjem" Bed Bath & Beyond-a za njihovu finansijsku korist. Glavni tužilac je investitor Pengcheng Si.

- Optuženi, znajući da su informacije koje su otkrili lažne, iskoristili su naduvanu cenu akcija i koristili lažne i obmanjujuće prijave SEC-a da prodaju sve svoje (Bed Bath & Beyond) akcije i opcije po veštački naduvanim cenama javnim investitorima a zatim zadržao kontrolu nad profitom -navodi se u tužbi.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/Cristina Gallego, Ilustracija

Dana 18. avgusta, i Arnal i Koen su prodali akcije kompanije, pri čemu je Arnal prodao više od 42.000 deonica za procenjenih milion dolara, a Koen je prodao ceo svoj udeo od 9,8 odsto preko svoje firme RC Ventures, što je dovelo do pada akcija.

U tužbi se tvrdi da je Koen, koji je takođe suosnivač Chewy-ja i predsednik GameStop-a, obratio finansijskom direktoru u vezi sa njegovom šemom "pumpanja i izbacivanja" u martu 2022. i "ubedio Gustava da bi njihov plan bio obostrano koristan".

- Prema ovom aranžmanu, tuženi bi dobro profitirali od povećanja cene i mogli bi da koordiniraju prodaju akcija kako bi optimizovali svoje prinose - navodi se u tužbi.

Arnal je navodno radio sa JPMorganom, koji je naveden kao optuženi u tužbi po tvrdnjama da je banka "pomagala i podržavala" plan tako što je "omogućila Koenu da koristi račune JPM-a da bi izvršio takve transakcije i na drugi način oprao prihode od njihovog kriminalnog ponašanja".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.