OTROVALI SE ZAČINOM, BIO KONTAMINIRAN SMRTONOSNOM BILJKOM: Svi znate za nju, ali ne znate koliko je OPASNA!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

trovanje

OTROVALI SE ZAČINOM, BIO KONTAMINIRAN SMRTONOSNOM BILJKOM: Svi znate za nju, ali ne znate koliko je OPASNA!

Dva proizvoda, začin galangal, koji je uobičajen u azijskoj kuhinji, i radik aconiti kusnezoffii, koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini, povučeni su iz maloprodaje

Objavljeno:

Gosti restorana koji su se razboleli nakon posete restoranu u blizini Toronta verovatno su jeli hranu kontaminiranu otrovnom biljkom, rekli su kanadski zdravstveni zvaničnici. U bolnici je u ponedeljak završilo 12 osoba, od kojih četvoro na odeljenju intenzivne nege.

Nadležni veruju da je toksin bio u začinima, koji su u međuvremenu povučeni sa polica.

Jedić je otrovna biljka koja može ozbiljno da utiče na nervni sistem. Javno zdravlje regiona Jork saopštilo je da su se ljudi razboleli nakon što su jeli u restoranu Delight Restaurant & BBK, koji se nalazi severno od Toronta.

Nakon posete restoranu, gosti su se javljali u obližnje bolnice sa simptomima koji podsećaju na trovanje hranom. Većina se od tada oporavila, dok su drugi još u bolnici, ali se oporavljaju, piše Bi-Bi-Si.

Kod nas raste u planinama Gorskog kotara i na Velebitu Zvaničnici veruju da je do slučajnog trovanja došlo jer je u hrani korišćen začin koji sadrži toksin. Poslali su hranu i druge uzorke u laboratoriju na potvrdu. Restoran je sarađivao sa istragom.

Dva proizvoda, začin galangal, koji je uobičajen u azijskoj kuhinji, i radik aconiti kusnezoffii, koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini, povučeni su iz maloprodaje.

1 / 7 Foto: Profimedia

Jedić je smrtonosna otrovna biljka iz porodice žaba. U Hrvatskoj rastu najmanje dve podvrste. Biljka je rasprostranjena u zapadnoj i srednjoj Evropi, Aziji i Severnoj Americi, a kod nas raste u planinama Gorskog kotara i na Velebitu.

Njegovi koreni su izuzetno otrovni i smrtonosni. Ako se proguta, simptomi se pojavljuju brzo, a većina smrti se javlja u roku od nekoliko sati. Kašičica čistog otrova raža dovoljna je da ubije nekoliko ljudi.

Bonus video:

05:11

CRNA GORA NAM JE POTREBNA U OTVORENOM BALKANU! Vesić za Kurir TV: Jasno je da nam je budućnost zajednička, SVE ZAVISI OD NJIH

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.