SRBIN ČLAN TIMA ZA ZAPOROŽJE: Naš stručnjak zaposlen u MAAE, objavljena i grupna SLIKA! (FOTO)
MAAE, Foto: flickr.com/Dean Calma/IAEA

MAAE

SRBIN ČLAN TIMA ZA ZAPOROŽJE: Naš stručnjak zaposlen u MAAE, objavljena i grupna SLIKA! (FOTO)

Cilj ove misije je da proceni fizička oštećenja na postrojenjima, odredi stepen funkcionalnosti glavnih i pomoćnih sigurnosnih i bezbednosnih sistema, oceni radne uslove zaposlenih u elektrani i sprovede aktivnosti u skladu sa postojećim međunarodnim ugovorima

Objavljeno: 10:05h

U stranim medijima se tokom prošlog vikenda pojavila informacija sa će u misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE), koja je otišla u Zaporožje, biti i stručnjaka iz Srbije.

Tragom ove informacije redakcija "Telegrafa" došla je do saznanja da je jedan Srbin zaista član misije u Zaporožju, međutim, reč je o zaposlenom u MAAE, agencije sa sedištem u Beču i on nije angažovan u ime naše države, niti je od strane Republike Srbije imenovan za tu misiju.

Reč je o našem stručnjaku koji nije želeo da se ističe svojim imenom, niti da se oglašava o ovoj misiji, a koji odgovorno i profesionalno obavlja posao za agenciju koja ga je i angažovala. On je deo velikog tima čiju fotografiju je i objavila MAAE.

U saopštenju Direktorata za radijacionu bezbednost i sigurnost (SRBATOM), navodi se da je u uspostavljenom timu koji je u poseti Ukrajini MAAE odredila svoje zaposlene i da nijedno lice nije imenovano od strane Republike Srbije za ovu misiju.

IAEA
IAEAfoto: flickr.com/Dean Calma/IAEA

Prema informacijama sa kojima Direktorat raspolaže MAAE je uspostavila tim koji se u okviru misije za podršku i pomoć NE Zaporožje nalazi u Ukrajini.

Cilj ove misije je da proceni fizička oštećenja na postrojenjima, odredi stepen funkcionalnosti glavnih i pomoćnih sigurnosnih i bezbednosnih sistema, oceni radne uslove zaposlenih u elektrani i sprovede aktivnosti u skladu sa postojećim međunarodnim ugovorima.

U uspostavljenom timu koji je u poseti Ukrajini MAAE je odredila svoje zaposlene, nijedno lice nije imenovano od strane Republike Srbije za ovu misiju.

To ne isključuje mogućnost da u okviru misije ima državljana Republike Srbije koji su direktno zaposleni u MAAE.

Ruska i ukrajinska strana, inače, razmenjuju optužbe za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi. S obzirom na to da je elektrana pod kontrolom Rusije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da će Rusija garantovati bezbednost misiji.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Misija IAEA stigla je danas u nukelarnu elektranu Zaporožje, javljaju ruski mediji. U konvoju se nalazi devet vozila sa natpisom UN i nekoliko vozila za pratnju.

Bonus video:

05:11

CRNA GORA NAM JE POTREBNA U OTVORENOM BALKANU! Vesić za Kurir TV: Jasno je da nam je budućnost zajednička, SVE ZAVISI OD NJIH

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.