MISTERIOZNA UPALA PLUĆA ODNOSI ŽIVOTE! Nova smrtonosna epidemija na pomolu?
Bolnica, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

MISTERIOZNA UPALA PLUĆA ODNOSI ŽIVOTE! Nova smrtonosna epidemija na pomolu?

Zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost nakon što su testovi na 30 infekcija, uključujući kovid i grip, bili negativni

Objavljeno:

Strahovi od nove smrtonosne epidemije virusa počeli su da se šire nakon što su tri osobe umrle u Argentini ove nedelje od misteriozne upale pluća.

Još šest osoba inficirano je "pneumonijom nepoznatog porekla", saopštile su zdravstvene vlasti Argentine.

Od devetoro zaraženih, osmoro su zdavstveni radnici, a jedan je pacijent na odeljenju intenzivne nege koji se lečio u privatnoj klinici u Tukumanu - malom regionu severozapadno od prestonice Buenos Ajres.

Zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost nakon što su testovi na 30 infekcija, uključujući kovid i grip, bili negativni, potvrdio je za lokalne medije u sredu ministar zdravlja Tukumana Lusi Medina Ruiz.

- Ono što je zajednično ovim pacijentima je teško respiratorno stanje sa obostranom upalom pluća veoma sličnom kovidu, ali je to isključeno - rekao je Ruiz.

U međuvremenu je tim iz Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti počeo da prati ove slučajeve u utorak, a naučnici iz Svetske zdravstvene organizacije takođe motre na situaciju.

- To je očigledno zabrinjavajuće, ali su nam i dalje potrebne ključne informacije o prenosu i nadamo se o osnovnom uzroku - rekao je za The Telegraph profesor Devi Sridar, predsedavajući za globalno zdravlje na Univerzitetu u Edinburgu.

Uzroci nepoznatog virusa poslati su na testiranje na Malbran Institut u Buenos Ajresu i na Nacionalnu administraciju zdravstvenih laboratorija i instituta.

1 / 5 Foto: Profimedia

Lokalni zvaničnici takođe ispituju vodu i klimatizaciju u toj oblasti zbog mogućeg trovanja.

Poslednja žrtva virusa jeste 70-godišnja žena koja je umrla u četvrtak. Ona je primljena u bolnicu u kojoj su radili zdravsteni radnici.

Sumnjalo se da je ona "nultni pacijent", ali je Ruiz rekao da se ove činjenice i dalje ispituju, prenosi New York Post.

Prvi pacijent je umro u ponedeljak, a drugi u sredu, nakon što su svi patili od "teškog raspiratornog stanja sa obostranom pneumonijom, veoma sličnoj kovidu".

Prvih šest pacijenata počelo je da pokazuje simptome između 18. i 22. avgusta. Zvaničnici međutim nisu rekli kada su poslednja tri pacijenta počela da pokazuju simptome, ali su dodali da su dve u bolnici na lečenju, a treća je kod kuće gde se prati njeno stanje.

Do nove misteriozne bolesti došlo je dve i po godine nakon što je korona virus počeo da se širi svetom.

Nekoliko drugih bolesti je od tada izazvalo strah od još jedne pandemije, a SAD su nedavno proglasile vanredno stanje zbog majmunskih boginja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.