MINISTRI EU BEZ DOGOVORA O ZABRANI IZDAVANJA VIZA RUSIMA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pala odluka

MINISTRI EU BEZ DOGOVORA O ZABRANI IZDAVANJA VIZA RUSIMA!

Francuska i Nemačka su uoči sastanka objavile zajednički dokument u kojem se kaže da bi ograničavanje viza za Ruse bilo kontraproduktivno

Objavljeno: 15:52h

Zemlje EU nisu uspele da se dogovore o opštoj zabrani izdavanja viza Rusima, jer je više zemalja članica bilo protiv, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka sa kolegama u Pragu.

- Neće biti uvedena opšta zabrana izdavanja viza za ruske građane - rekao je Sijarto u objavi na Fejsbuku i dodao da se nekoliko država članica EU usprotivilo toj odluci, uključujući i njega, preneo je Rojters.

Kako je rekao, EU će suspendovati sporazum sa Rusijom koji olakšava izdavanje viza, ali neće biti uvedena opšta zabrana izdavanja viza, jer zemlje nisu u tome jednoglasne.

Sijarto je dodao da će sporazum koji olakšava izdavanje viza biti suspendovan uz podršku kvalifikovane većine, ali nije naveo da li je Mađarska podržala tu meru.

1 / 4 Foto: Profimedia

Francuska i Nemačka su uoči sastanka objavile zajednički dokument u kojem se kaže da bi ograničavanje viza za Ruse bilo kontraproduktivno.

Apel Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi podelio je države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok su joj se drugi usprotivili iz straha da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje.

Pojedine zemlje koje su susedi Rusiji su već uvele zabranu ili ograničile vize Rusima.

U februaru je Evropska unija ograničila vize ruskim zvaničnicima, nosiocima diplomatskih pasoša, direktorima kompanija, ali turističke vize su dozvoljene.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.