OVAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI SATI ŽIVOTA PRINCEZE DAJANE: Poslednje što je VIDELA pre nego što je UMRLA je ovo?
Princeza Dajana, Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

iz minuta u minut

OVAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI SATI ŽIVOTA PRINCEZE DAJANE: Poslednje što je VIDELA pre nego što je UMRLA je ovo?

Dajana je imala teško krvarenje kada su je kola Hitne pomoći oko dva sata iza ponoći dovezla u bolnicu

Objavljeno: 16:02h

Večera u poznatom Ric hotelu u Parizu, ponoćna vožnja po gradu svetlosti, a zatim tragedija koja je rastužila ceo svet. Neverovatan splet nesrećnih okolnosti doveo je do smrti najvoljenije britanske princeze Dajane, a o njenom liku i delu ne prestaje da se govori ni 25 godina nakon njene pogibije.

Na 25 godišnjicu od njene smrti agencija AP objavila je izveštaj o Dajaninim poslednjim satima u Parizu koji je objavljen 5. septembra 1997. godine, nekoliko dana nakon tragične nesreće u kojoj je poginula bivša supruga princa Čarlsa.

Kada noću ulazite u tunel Pont de l'Alma polednja stvar koju vidite je Ajfelov toranj. Svetlucava šipka, koja je deo konstrukcije ovog simbola Pariza, verovatno je poslednja stvar koju je princeza Dajana videla, pre nego što je zauvek sklopila oči.

Svetla na Ajfelovom tornju gase se svake noći u jedan sat iza ponoći. U to vreme, 31. avgusta 1997. godine Dajana je ležala zaglavljena u olupini mercedesa, dok su spasioci pokušavali da preseku metalni krov automobila.

Ajfelov toranj, Ajfelova kula, Pariz, Francuska
foto: Profimedia

Dajana je u automobilu bila sa još tri osobe - vozačem, telohraniteljem i svojim verenikom Dodijem Fajedom. Iza njih, mada nikada nije utvrđeno koliko daleko, bila su dvojica motorciklista i najverovatnije dva automobila sa paparacima.

Nekoliko sekundi kasnije dogodila se tragedija. Svedoci koji su se u to vreme našli u blizini rekli su da se čuo jak zvuk koji je mnoge podsetio na jaku eksploziju. Vest o nesreći princeze Dajane, a kasnije i o njenoj smrti istom jačinom su se nekoliko minuta kasnije proširili svetom.

Nekoliko minuta nakon nesreće čuo se zvuk sirene na automobilu koju je svojim telom aktivirao vozač, a zatim bezbroj skljocanja iz fotoaparata paparaca koji su ih sve vreme pratili.

Ovako su izgledali poslednji sati čuvene princeze Dajane:

22:00 Večera u hotelu Ric

Dajanino i Dobijevo veče počelo je večerom u predsedničkom apartmanu hotela Ric, koji je u vlasništvu Fajedovog oca Muhameda. Prema nekim navodima, mada to nikada nije potvrđeno, Dobi je princezi posle večere poklonio dijamantski prsten čija je vrednost procenjena na 205.000 dolara. Da li je u pitanju venčani prsten, svet nikada neće saznati.

Tokom celog dana Dobi i Dajana bili su napeti jer su ih paparaci pratili sve vreme još od dolaska na aerodrom.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

22:08 U hotel dolazi član obezbeđenja

Dobi i Dajana su u 22 časa pozvali telohranitelja Anri Pola, koji je u hotel stigao osam minuta kasnije.

Parkirao je automobil ispred ulaza u hotel, a zatim je neobavezno ćaskao sa obezbeđenjem hotela naredna dva sata.

00:07 Dajana i Dobi napuštaju apartman

Princeza Dajana i njen partner hotelski apartman napustili su sedam minuta iza ponoći, a prema nekim navodima princeza je navodno imala loš predosećaj da će se dogoditi nešto.

Ranije tokom dana Dajana je rekla telohranitelju da je zabrinuta za bezbednost motorista koji ih prate u stopu.

Princeza Dajana
foto: EPA-EFE/LAJOS SOOS HUNGARY OUT

S obzirom na to da su Dobi i Dajana znali da ih paparaci prate, odlučili su da upotrebe dva automobila Rendž Rover i Mercedes kako bi pokušali da pobegnu paparacima. Za volanom Rendž Rovera, koji je bio ispred hotela sedeo, je Dobijev vozač.

Bio im je potreban i treći automobil, pa se u službu poziva iznajmljeni mercedes. Crni automobil, iznajmljen od kompanije "Etoile", poznat je po svojoj svilenkasto glatkoj vožnji, ali zbog svoje težine nije najbolji automobil za uvlačenje i izlazak iz saobraćaja.

- Ovo nije vrsta automobila u kojem se vozi sa uživanjem - kaže Žan-Pjer Breton, vozač limuzine koji često prevozi bogate klijente u Ricu.

Dajani i Dodiju je takođe potreban vozač i zato je Pol pozvan nazad od kuće. Pol (41), rodom iz francuske regije Bretanja, navodno je prošao specijalnu obuku u Nemačkoj da vozi blindirani Mercedes. Policija kaže da Pol nije imao specijalnu dozvolu da vozi automobil, ali porodica Fajed to poriče.

Policija
foto: Profimedia

Tužioci u Parizu kažu da su obdukcioni testovi krvi pokazali da je Pol bio pijan, a pravosudni izvori, koji su želeli da ostanu anonimni, navode da je nivo alkohola u krvi bio više od tri puta veći od zakonske granice.

Uprkos izveštajima da je Pol mnogo pio, najmanje dva barmena koji su ga poznavali rekli su za AP rekli su da to nikada nisu primetili kod njega.

Toni Poer, bivši barmen kaže da je Pol bio redovan u njegovom lokalu, ali je uvek pio samo pivo.

- Nikada ga nisam video jako pijanog, čak me je nekoliko puta i povezao do mog stana - kaže Poer, sada menadžer noćnog kluba u San Francisku.

Alen Buso, vlasnik bara Mazarin nedaleko od Rica, kaže da ga je, iako je prijavljeno da je tamo redovan, video samo dva ili tri puta u poslednjih nekoliko godina.

00:20 Par napušta hotel Ric

Dobi i Dajana izašli su na zadnji ulaz hotela. Na snimcima sa nadzornih kamera vidi se da je Dobi držao Dajanu oko struka dok su napuštali hotel. Dajana je na sebi imala crnu majicu, jaknu i bele pantalone. Kosa joj je bila uredno ošišana, a na usnama je imala crveni karmin.

Dodi je bio nešto ležerniji. Nosio je oker jaknu, sivu košulju i farmerke.

Mercedes kreće iz hotela, putuju niz ulicu Kambon i skreću desno na Rue de Rivoli dok ih sve vreme u stopu prate paparaci. Novinari koji su im sve vreme bili za petama kažu da je vozač vozio zaista brzo, kao da nije imao kontrolu nad vozilom.

Mercedes je nakon stajanja na semaforu krenuo duž reke, niz "Cours de la Reine", a zatim kroz "Cours Albert", gde se nalazi prilaz tunelu.

00:25 Mercedes ulazi u tunel

Mercedes sa čertvoro putnika ulazi u tunel koji je bio jako osvetljen.

Policijski zvaničnici, koji žele da ostanu anonimni, kažu da je brzinomer automobila pronađen zaustavljen na 196 kilometara na sat. Oni to nazivaju gotovo sigurnim pokazateljem njegove brzine pri udaru, ali porodica Fajed to osporava, rekavši da je brzinomer zaveden na nuli. Stručnjak iz Mercedesa kaže da se brzinomer automatski pomera na 0 ili na najveću brzinu kada struja u vozilu nestane.

princeza Dajana
foto: Profimedia

Policija je saopštila da je automobil, opremljen antiblok kočnicima, ostavio duge tragova klizanja, što je još jedan pokazatelj velike brzine.

Nije jasno koliko paparaca je pratilo automobil i na kojoj udaljenosti. Advokat porodice Fajed kaže da su fotografi bili njihovim kolima, međutim jedan fotograf kaže da su bili najmanje 550 metara iza njih.

Nekoliko sekundi nakon što se automobil ušao u tunel u levoj traci, vozač gubi kontrolu i udara u 13. po redu betonski stub, prevrće se i udara u betonski zid. Automobil zatim počinje da se okreće, a kada se zaustavio bio je okrenut ka istoku.

Telo vozača je bilo pognuto preko sirene. Udar je bio toliko jak da su delovi automobila navodno pronađeni zabijeni u njegovo telo. Fajed, iza njega na levoj strani automobila, takođe je preminuo na licu mesta.

Džek i Robin Fajerston, turisti sa Long Ajlenda, šetali su blizu tunela kada su odjednom čuli jak zvuk. Odmah su utrčali u tunel i ugledali olupinu automobila.

Doktor koji se našao na licu mesta kaže da je Dajana bila bez svesti, da je sve vreme stenjala dok se borila za dah.

- Bilo je oko deset ili 15 fotografija koji su nas fotografisali bez prestanka, ali ne mogu da kažem da su ometali moj rad - kaže on.

00:40 Stižu policija i vatrogasci

U trenutku kada na lice mesta stižu policija i vatrogasci telohranitelj i Dajana su još uvek živi. Policija na licu mesta hapsi šestoricu fotografa i jednog motorciklistu i oduzima im telefone.

1 / 10 Foto: Profimedia

Spasioci za to vreme seku limeni krov automobila kako bi izvukli povređene. U međuvremenu lekari Hitne pomoći pokušavaju da pruže pomoć povređenima na licu mesta.

04:00 Dajana je proglašena mrtvom

Dajana je imala teško krvarenje kada su je kola Hitne pomoći oko dva sata iza ponoći dovezla u bolnicu. Ubrzo je doživela srčani udar. Lekari pokušavaju da saniraju ranu, kasnije je pokušana i reanimacija koja je trajala puna dva sata.

Proglašena je mrtvom u četiri sata ujutru.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

U šest sati ujutru britanski ambasador je sa lekarima na konferenciji za novinare saopštio da je princeza Dajana preminula.

Bonus video:

02:24

PRLJAVE ZNAČKE U MUP-U Ekspert do detalja opisao kako funkcioniše unutrašnja kontrola policije

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.