VELIKA BELA AJKULA NAPALA SURFERA: Predator se okomio na TINEJDŽERA, evo u kakvom je stanju mladić!
Ilustracija, Foto: EPA/HELMUT FOHRINGER

panika!

VELIKA BELA AJKULA NAPALA SURFERA: Predator se okomio na TINEJDŽERA, evo u kakvom je stanju mladić!

Australija je jedno od najčešćih mesta na svetu za napade ajkula

Objavljeno:

Više plaža severno od australijskog grada Sidneja moralo je da bude zatvoreno u sredu nakon što je mladog surfera ujela ajkula.

U napadu, koji se dogodio u sredu ujutru po lokalnom vremenu, surfer je zadobio povrede donjeg dela desne podlaktice. Zbog toga su zatvorene plaže Avoca i severnog Avoca.

Operater dronova je raspoređen u to područje da pretraži vode u potrazi za bilo kakvim znakom odgovorne ajkule.

Australija je jedno od najčešćih mesta na svetu za napade ajkula. U 2021. godini, u zemlji je prijavljeno 12 ničim izazvanih ujeda ajkula, što je čini drugo mesto nakon SAD koje su prijavile 47, prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula Muzeja Floride. Te godine je bilo 73 nepotvrđena ujeda ajkula širom sveta.

Međutim, broj smrtonosnih ujeda u Australiji - tri - bio je veći od jednog slučaja prijavljenog u SAD te godine.

Unutar Australije, region Novog Južnog Velsa—koji uključuje oblast Centralne obale, kao i grad Sidnej—video je šest od 12 ničim izazvanih incidenata sa ajkulama u zemlji u 2021. Zapadna Australija je imala četiri ujeda, dok su se pojedinačni incidenti dogodili u Kvinslendu i Viktoriji.

Ajkula
foto: EPA/HELMUT FOHRINGER

Međunarodni dosije o napadima ajkula takođe navodi da su, prema nedavnim trendovima, najviše incidenata bili surferi i ljudi koji učestvuju u sportovima na dasci, sa 51 odsto ukupnih slučajeva.

Portparol Hitne pomoći Novog Južnog Velsa rekao je za australijsku novinsku agenciju 9News da je mladi surfer koji je ugrizen u sredu, čija tačna starost izgleda nije objavljena, prevezen u bolnicu Gosford na lečenje. 9Nevs je opisao žrtvu kao tinejdžera.

Ajkula
foto: EPA/HELMUT FOHRINGER

Portparol Odeljenja za primarnu industriju Novog Južnog Velsa rekao je da na osnovu fotografija povreda tinejdžera, tragovi ugriza „indikuju belu ajkulu“, prenosi list Gardijan.

„Naše misli su sa mladim surferom koji je zadobio ranu na desnoj donjoj podlaktici“, napisalo je lokalno upravno telo Centralno priobalno veće u objavi na Fejsbuku u sredu. „Tražimo da svi članovi zajednice izbegavaju plaže Avoca i Severne Avoke u ovom trenutku dok DPI i Savet ne budu mogli dalje da istraže ovaj incident.

Bela ajkula, poznata i kao velika bela ajkula, najveća je poznata riba grabežljiva na svetu i zaslužna je za više smrtonosnih napada na ljude od bilo koje druge vrste ajkula. Ovo je uglavnom zbog njegove veličine, snage i ponašanja u hranjenju prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula.

1 / 8 Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Ajkule se mogu naći u sve većem broju i duž istočne i zapadne obale SAD.

Bonus video:

02:49

DA LI JE OVO SPAS ZA PREDSTOJEĆU ZIMU? Vitorović za Kurir TV: Na Kipru pronađene OGROMNE REZERVE PRIRODNOG GASA

(Espreso/Newsweek)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.