UJED OVIH PAUKOVA JE 230 PUTA OTROVNIJI OD DOMAĆIH VRSTA: Da HOROR bude još veći, mogu doneti PRORAČUNATE ODLUKE?!
Lažna udovica, Foto: Printscreen/Youtube/The Telegraph

pakao!

UJED OVIH PAUKOVA JE 230 PUTA OTROVNIJI OD DOMAĆIH VRSTA: Da HOROR bude još veći, mogu doneti PRORAČUNATE ODLUKE?!

Poreklom sa Madeire i Kanarskih ostrva, plemenita lažna udovica (Steatoda nobilis) potencijalno bi mogla da postane jedna od najinvazivnijih vrsta pauka na svetu

Objavljeno:

Pronađena u Velikoj Britaniji, čija se brojnost povećala od 1980-ih, plemenita lažna udovica takođe je u stanju da prilagodi svoje napadačko ponašanje - i cilja na najranjivije delove tela svog neprijatelja.

Ujed plemenitog pauka lažne udovice je do 230 puta otrovniji od domaćih irskih pauka, pokazalo je istraživanje.

Tim istraživača sa Nacionalnog univerziteta Irske u Galveju (NUIG) istražio je moć otrova pauka da bi razumeo zašto je tako uspešan u širenju po gradovima širom sveta.

Otkrili su da ne samo da je otrov ove vrste mnogo snažniji od bilo kog običnog severnoevropskog pauka, već i da je osmonožno stvorenje u stanju da prilagodi svoje napadačko ponašanje da izađe kao pobednik u različitim scenarijima.

Studija je takođe otkrila da lažne udovice mogu doneti proračunate odluke o tome da li da napadnu veliki ili mali plen u zavisnosti od toga koliko otrova imaju u svojim žlezdama.

Ako je dostupno malo otrova, izbegavaju velike protivnike koji bi ih mogli povrediti i umesto toga se fokusiraju na mali plen.

Naučnici su takođe otkrili da u borbi plemenite lažne udovice ne ubrizgavaju otrov nasumično, već ciljaju delove tela svog neprijatelja koji imaju najviše nerava - gde će njegov neurotoksični otrov biti najefikasniji.

To bi moglo da objasni zašto ova vrsta može da osvoji mnogo veće životinje kao što su gušteri, slepi miševi, rovke i drugi pauci.

Plemeniti pauk lažne udovice ubio je i pojeo 95% svojih protivnika tokom studije, objavljene u međunarodnom časopisu Tokins.

Poreklom sa Madeire i Kanarskih ostrva, plemenita lažna udovica (Steatoda nobilis) potencijalno bi mogla da postane jedna od najinvazivnijih vrsta pauka na svetu.

Prvi put je prijavljen u južnoj Engleskoj 1879. godine, a proširio se na Škotsku, Vels i Irsku poslednjih decenija, kao i na Evropu, istočnu Aziju, Severnu i Južnu Ameriku.

Pauk
foto: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas

Njegov broj u Velikoj Britaniji se brzo povećao od 1980-ih.

Ujed pauka može izazvati niz blagih do teških simptoma, iako se malo zna o njegovom uticaju na domaće vrste.

Dr Mišel Dugon, koji je tokom poslednjih pet godina vodio tim u NUIG-ovoj laboratoriji Venom Sistems, rekao je: „Tokom godina smo naučili mnogo o plemenitoj lažnoj udovici i njenom otrovu.

„Ova studija je još jedan važan korak za razumevanje pravog uticaja ove vrste na ekosisteme koje napada širom sveta.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/The Telegraph

Ko-stariji autor dr Džon Danbar opisao je plemenitog pauka lažne udovice kao "zaista izuzetnu životinju".

„Na svakom koraku ova vrsta nas je iznenadila svojom sposobnošću da postane globalno invazivna i dominira staništima koja zauzima“, rekao je on.

„Najmanje količine otrova – oko 1.000 kapi kiše – mogu izazvati medicinski značajne simptome kod ljudi koji su oko 250.000 puta veći od njih.

"Svaka nova studija nas približava razumevanju kako tačno postižu svoj uspeh."

Bonus video:

02:49

DA LI JE OVO SPAS ZA PREDSTOJEĆU ZIMU? Vitorović za Kurir TV: Na Kipru pronađene OGROMNE REZERVE PRIRODNOG GASA

(Espreso/Sky News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.