ODLOŽENO LANSIRANJE MOĆNE RAKETE! Evo šta je napravilo PROBLEM, život na mesecu za sada ostaje MAŠTA? (VIDEO)
NASA, Foto: Printscreen/Youtube/NASASpaceflight

LANSIRANJE

ODLOŽENO LANSIRANJE MOĆNE RAKETE! Evo šta je napravilo PROBLEM, život na mesecu za sada ostaje MAŠTA? (VIDEO)

Raketa od 98 metara je najmoćnija koju je NASA ikada napravila, nadmašujući čak i Saturn V koji je odneo astronaute Apola na Mesec

Objavljeno: 15:25h

Lansiranje rakete Artemis 1 je odloženo zbog neispravnog motora RS-25 na raketi Space Launch Sistem (SLS). Motor je trebalo da bude odzračen tečnim vodonikom i kiseonikom da bi se kondicionirao pre lansiranja, ali su inženjeri tima primetili da jedan od motora nije krvario kako se očekivalo.

Sledeći raspoloživi rok za lansiranje je u petak, 2. septembra.

NASA je više puta počinjala i zbog curenja zaustavljala punjenje rakete "Space Launch Sistem" sa skoro milion galona superhladnog vodonika i kiseonika.

Punjenje je ranije već kasnilo skoro sat zbog grmljavine kod svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Curenje visokoeksplozivnog vodonika pojavilo se na istom mestu gde je procurilo tokom probe u proleće.

Zatim se pojavilo drugo očigledno curenje vodonika u ventilu koje je izazvalo probleme u junu, ali je NASA mislila da je popravljeno, rekli su zvaničnici.

Kasnije je uočena pukotina ili neki drugi kvar na velikom narandžastom rezervoaru za gorivo sa četiri glavna motora jer se inje pojavilo oko sumnjivog područja, rekli su zvaničnici NASA-e. Inženjeri to ispituju.

Raketa treba da postavi kapsulu za posadu u orbitu oko Meseca. To lansiranje predstavlja prekretnicu u američkoj nameri da astronauti ponovo odu na Mesec posle 50 godina kada je okončan program Apolo.

Raketa od 98 metara je najmoćnija koju je NASA ikada napravila, nadmašujući čak i Saturn V koji je odneo astronaute Apola na Mesec.

Mesec
foto: Espreso

U kapsuli nove rakete Orion neće biti astronauta, već su tu probne lutke, opremljene senzorima za merenje vibracija, kosmičkog zračenja i drugih uslova. Misija je šestonedeljna, a trebalo bi da se završi padom kapsule u Tihi okean u oktobru.

Hiljade ljudi su u svemirskom centru da vide poletanje rakete. Očekivan je i dolazak potpredsednice SAD Kamale Haris.

Lansiranje je prvi let u NASA-inom programu istraživanja Meseca u 21. veku, nazvanom Artemida, po Apolonovoj mitološkoj sestri bliznakinji.

Pod pretpostavkom da probni let prođe dobro, astronauti će drugim letom stići u orbitu Meseca i nazad 2024. godine, a sletanje dve osobe na Mesec moglo bi da bude do kraja 2025. godine.

1 / 7 Foto: Profimedia

Problemi viđeni u ponedeljak podsećali su na eru NASA-inih sada ukintih spejs-šatlova, kada je curenje vodoničnog goriva poremetilo odbrojavanje i odložilo niz lansiranja još 1990. godine.

Osoblje zaduženo za lansiranje ima i problem komunikacija s kapsulom Orion.

Bonus video:

04:51

DIREKTNO IZ CRNE GORE O NAJAKTUELNIJIM TEMAMA: Vlaović bio zaboravljen u medijima

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.