OŽIVLJAVANJE NUKLEARNOG SPORAZUMA BEZ OVOGA NIJE MOGUĆE: Predsednik Irana uputio jasan ZAHTEV
Ebrahim Raisi, Foto: Profimedia

sporazum

OŽIVLJAVANJE NUKLEARNOG SPORAZUMA BEZ OVOGA NIJE MOGUĆE: Predsednik Irana uputio jasan ZAHTEV

Prema poslednjim podacima IAEA, Iran ima zalihe od oko 3.800 kilograma obogaćenog uranijuma

Objavljeno:

Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je danas da mapa puta za oživljavanje nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama mora da uključuje okončanje istrage međunarodnih inspektora o česticama veštačkog uranijuma pronađenim u Iranu na neprijavljenim lokacijama.

Na konferenciji za novinare povodom prve godišnjice stupanja na dužnost predsednika, Raisi je takođe uputio pretnje Izraelu i pokušao da zvuči optimistično u vreme kada su iranska ekonomija i valuta rijal u krizi usled međunarodnih sankcija.

Teheran i Vašington su poslednjih nedelja razmenili pisane odgovore o tačkama mape puta, prema kojima bi sankcije Iranu bile ukinute u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa koji se brzo razvija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) godinama traži da Iran odgovori na pitanja o česticama veštačkog uranijuma, pronađenim na neprijavljenim lokacijama. Američke obaveštajne agencije, zapadne zemlje i IAEA navode da je Iran imao organizovan program nuklearnog oružja do 2003. godine, dok Teheran dugo negira da je ikada želeo nuklearno oružje.

Prema nuklearnom sporazumu Irana i velikih sila iz 2015. godine, Teheran može da obogaćuje uranijum do 3,67 odsto, i da održava zalihe uranijuma do 300 kilograma pod stalnim nadzorom kamera i inspektora IAEA.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube

Prema poslednjim podacima IAEA, Iran ima zalihe od oko 3.800 kilograma obogaćenog uranijuma.

Stručnjake dodatno zabrinjava što Iran sada obogaćuje uranijum do nivoa od 60 odsto čistoće, koji nikada ranije nije dostigao. Oni upozoravaju da Iran ima dovoljno uranijuma obogaćenog do nivoa od 60 odsto za preradu u gorivo za najmanje jednu nuklearnu bombu.

Bonus video:

04:51

DIREKTNO IZ CRNE GORE O NAJAKTUELNIJIM TEMAMA: Vlaović bio zaboravljen u medijima

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.