KO SU PUTINOVE "AMAZONKE"? Dugina bila pripadnica čitavog ODREDA, ovo su njihove NAJŠOKANIJE IZJAVE - bljuju VATRU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

uticaj javnosti

KO SU PUTINOVE "AMAZONKE"? Dugina bila pripadnica čitavog ODREDA, ovo su njihove NAJŠOKANIJE IZJAVE - bljuju VATRU!

Dugina je bila samo jedna pripadnica čitavog odreda "Putinovih propagandnih Amazonki", jedna od brojnih uticajnih Ruskinja na prvim linijama ruskog rata dezinformacijama, predstavljajući javno lice šireg propagandnog napora u zemlji i inostranstvu

Objavljeno:

Kada je u eksploziji autobombe u predgrađu Moskve prošle sedmice život izgubila Darja Dugina (29), ćerka filozofa i ruskog propagandiste, oči Zapada odmah su se okrenule ka Aleksandru Duginu - ultra-nacionalističkom filozofu koji slovi za "duhovnog vodiča“ invazije predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, piše CNN.

Ali i sama Darja Dugina igrala je manju, javnu ulogu u unapređenju ruske "meke moći", napadajući Zapad u TV nastupima, dok je upravljala prikrivenom onlajn platformom na engleskom jeziku koja je zapadnim čitaocima gurala prokremljovski pogled na svet.

Poslednjih godina nastojala je da izgradi uticaj u javnosti, često imajući na umu međunarodnu publiku.

U tome nije bila usamljena. Dugina je bila samo jedna pripadnica čitavog odreda "Putinovih propagandnih Amazonki", jedna od brojnih uticajnih Ruskinja na prvim linijama ruskog rata dezinformacijama, predstavljajući javno lice šireg propagandnog napora u zemlji i inostranstvu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Operacija se sprovodi na više nivoa - od visokorangiranih političara, preko TV novinara koji svake večeri "bljuju vatru" ispred milionske publike, pa sve do nebrojenih online kreatora i aktivista.

- Njihov napor je veoma važan za ruske propagandne ciljeve - kaže za CNN Olga Lautman iz vašingtonskog Centra za analizu evropskih politika.

Ona ističe da nije slučajno što su na prvoj liniji upravo mlade žene.

- Rusija je uvek koristila žene kao operativke - dodaje Lautman.

Jedna od najistaknutijih pripadnica te Putinove brigade je Marija Katasonova, online kreatorka koja je 2017. godine postavila mrežni pokret "Žene za Marin" i dočekala Marin Le Pen kada je u Moskvi posetila Vladimira Putina.

U to doba bila je 21-godišnja pomoćnica zastupnika u Dumi Jevgenija Fedorova, a svojim pratiocima na Instagramu prikazivala je miks objava o svetskim liderima kojima se divi, političkim događajima, crticama iz moskovskog života, slike mačaka i - naravno - zavodljivih autoportreta, pisao je Insider.

Možda i najpoznatija ruska propagandistkinja je Margarita Simonjan, glavna urednica državnog kanala na engleskom jeziku RT (ranije je bio poznat kao Russia Today) koji je zabranjen u brojnim zemljama Zapada nakon invazije.

O tome kakve stavove gaji Simonjan dovoljno je pogledati šta je napisala nakon atentata na Duginu - na Telegramu je tada pozvala da Rusija napadne "centre odlučivanja u Ukrajini".

Američki Stejt Department još je u janurau istakao bliske veze između ruske vlade i RT-a i zaključio da se "u emisijama RT-a dezinformacije i propaganda u kojima Kremlj izgleda pozitivno, a protivnici negativno, prikazuju kao činjenice".

Simonjan samu sebe stavlja u sredinu brojnih okršaja između Kremlja i Zapada, a vodila je i zloglasni intervju s dvojicom muškaraca optuženim da su 2018. godine otrovali Sergeja i Juliju Skripalj u Velikoj Britaniji, kada su tvrdili da su otišli u Salsburi da se "dive tornju katedrale".

Posledično, kada su ruske vlasti objavile da su identifikovale ubicu Darje Dugine, i da je ta osoba pobegla u Estoniju, Simonjan je na Twitter-u napisala da "Rusija ima profesionalce koji bi išli da se dive tornjevima u Talinu".

Simonjan je 2015. godine priznala Time-u da na svom stolu ima "žuti telefon" s direktnom vezom s Kremljom.

- Ne postoji objektivnost. Kada je Rusija u ratu, mi smo, naravno, na strani Rusije - rekla je Kommersantu 2012. godine, prenosi Jutarnji.

Iskrivljeni svet viđen kroz rusku televiziju, posebno starijim gledaocima, simbol je i Olga Skabajeva, prezenterka koja zajedno sa mužem Jevgenijem Popovom vodi emisiju "60 minuta" na državnom kanalu Rusija-1.

Skabajeva neprestano apeluje da se drastično eskaliraju ruski napadi u Ukrajini i da se "cio NATO demilitarizuje". Nije čudo da su njeni nadimci "glavni propagandista", "specijalni odred ruske državne televizije" i "gvozdena lutka Putinove televizije".

NATO
NATOfoto: Profimedia

Skabajeva, piše CNN, ima dugu istoriju šovinističkih, patriotskih, provladinih, nekritičkih i očigledno skandaloznih izjava.

Poslednjih meseci ističe se neobuzdanim tiradama o ruskim vojnim podbačajima u Ukrajini, fabrikovanim pričama o zapadnjačkim liderima i širenjem teorija zavere o tome da je ukrajinska vojska odgovorna za masakr civila u Buči.

1 / 8 Foto: Profimedia

Osim toga, govorila je da će tolerancija LGBT populacije na Zapadu značiti da će Zapad "ostati bez ljudi jer će se prestati reprodukcija"; da će Rusija morati da "denacifikuje i transfašiste"; te da je "i priroda na strani Rusije" za vreme zadnjeg toplotnog talasa u Evropi.

- Ona je čudovište - smatra Vasilij Gatov, naučnik koji istražuje ruske medije za "Annenberg Center on Communication Leadership and Policy" na američkom Univerzietetu USC.

Većina ovih suludih teza može se čuti i iz usta porptarolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja, kako piše CNN, svakodnevno otvoreno napada zapadne države.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Žele da budu sigurni da su pokrili sve. Lavrov će se svideti nekim generacijskim starijim muškarcima, ali oni imaju nekoga za svaku grupu, a moćno je imati je kao sekretara za štampu. Imate mladu ženu koja udara na zapadne sile i ne plaši se toga da ih izazove - rekla je Lautman.

- Iako Dugina i mnoge druge žene u ruskoj mašini za dezinformacije deluju na dramatično različitim nivoima i u suprotnim sferama, one definitivno gledaju jedna na drugu kao na primere šta i kako bi zapravo mogle da rade na tome - rekao je Roman Osadčuk, ukrajinski naučni saradnik u Laboratoriji za digitalna forenzička istraživanja (DFRLab) Atlantskog saveta, koji je istraživao spise Darje Dugine.

- Njena smrt je osvetlila jedan aspekt ove operacije. Oni rade ovaj zadatak drugačije, ali su različiti delovi istog tela - rekao je Osadčuk.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.