"NE MOŽEMO DOZVOLITI PUTINU": Austrijski kancelar poslao uznemirujuće UPOZORENJE - moramo zaustaviti LUDILO!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

"NE MOŽEMO DOZVOLITI PUTINU": Austrijski kancelar poslao uznemirujuće UPOZORENJE - moramo zaustaviti LUDILO!

Austrijski lider je rekao da će neuspeh u tome dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da "odredi evropsku cenu struje"

Objavljeno:

Austrijski kancelar Karl Nehamer pozvao je u nedelju da EU uvede gornju granicu cena struje i odvoji naknade za struju od cene gasa.

Austrijski lider je rekao da će neuspeh u tome dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da "odredi evropsku cenu struje", prenosi Raša Tudej (RT).

"Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se dešava na energetskim tržištima. A to se može dogoditi samo evropskim rešenjem", navodi se u saopštenju Nehamerove kancelarije. "Konačno se nešto mora dogoditi. Ovo tržište se neće regulisati u sadašnjem obliku. Pozivam sve EU 27 da se okupe kako bi odmah zaustavili ovu eksploziju cena".

Cene struje širom Evrope vezane su za cenu gasa, koji sada košta oko deset puta više nego prošle godine. Međutim, dok neke zemlje EU u velikoj meri zavise od ruskog gasa za grejanje i industriju, one koriste alternativna goriva za proizvodnju električne energije.

1 / 5 Foto: Profimedia

Austrija, na primer, proizvodi više od tri četvrtine svoje električne energije iz obnovljivih izvora, prema podacima Međunarodne agencije za energiju za 2020.

Nehamer tvrdi da bi razdvajanje cena električne energije i gasa dovelo do pravednijeg računa za potrošače koji preciznije odražava troškove proizvodnje električne energije.

"Ne možemo dozvoliti Putinu da svaki dan određuje evropsku cenu struje", dodao je on, aludirajući na rusku kontrolu značajnog dela snabdevanja gasom u Evropi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.