"STAVILI SU MI POVEZ NA OČI, ZAVEZALI RUKE I PUCALI OKO MENE": Napušteni RUSKI kamp otkrio UŽASNE PRIZORE? (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

"STAVILI SU MI POVEZ NA OČI, ZAVEZALI RUKE I PUCALI OKO MENE": Napušteni RUSKI kamp otkrio UŽASNE PRIZORE? (VIDEO)

Odavde i sa obližnjeg polja je ruska vojska pokretala napade na Kijev, Gostomel i Buču

Objavljeno:

Bombardovanje ukrajinskog grada Gostomela kod Kijeva počelo je još prvog dana invazije 24. februara rano ujutro i nije stalo skoro mesec dana. Stanovnici su noću boravili u podrumima, a danju izlazili van da vide štetu na svojim kućama i pronađu bezbednije sklonište.

Ruski projektili i rakete ispaljivane su iz velike baze sakrivene u šumu udaljenoj oko četiri kilometra. Sada među drvećem leže samo ostaci tog prostranog vojnog kampa. Ukrajinski specijalci pokazali su novinarima CNN-a ostatke ruskog logora, koje pregledaju u potrazi za tragovima koji bi im otkrili šta su Rusi možda planirali za prestonicu.

Ranije u invaziji, dok su ruske trupe išle na Kijev, 6.000 marinaca – kako veruju ukrajinske specijalne snage - uspostavilo je kamp u borovoj šumi na mesec dana, usled kiše, snega i temperatura koje su padale do minus 12. Lokacija je obuhvatala glavno komandno mesto i štab. Odavde i sa obližnjeg polja je ruska vojska pokretala napade na Kijev, Gostomel i Buču.

- Ovde su donosili odluke o razmeštanju daljih akcija, smeru ofanzive, taktikama delovanja i tako dalje – rekao je neimenovani ukrajinski specijalac CNN-u.

Na mestima odakle su trupe ispaljivale projektile “grad” videli su se veliki utisnuti tragovi u polju lociranom oko 40 kilometara od Kijeva. U šumi, diskovi ispaljenih projektila “grad” i sanduci za municiju rasuti su po tlu kod lansirnih pozicija.

Napravili zemunice i skladišta municije

Ruske snage su izgradile zemunice, komandna mesta, skladišta municije i komunikacione linije koristeći se drvetom iz šume. Spavali su u podzemnim utvrđenjima pokrivenim drvetom i zelenim drvenim sanducima u kojima bili višecevni raketni bacači “grad” BM-21 i cevna artiljerija. Crne žice povezivale su svako sklonište u šumi radi komunikacije.

Šuma je takođe bila puna kontejnera sa hranom sa oznakom ruske vojske. CNN navodi da je jedan pripadnik ukrajinskih specijalnih snaga pronašao nakvašenu svesku sa uputstvima iz prethodne misije u Azerbejdžanu. Na lokaciji je takođe pronađeno rusko uputstvo za maskiranje i prikrivanje, zajedno sa odećom i obućom.

- Rusi se ne bori kvalitetom već kvantitetom – rekao je jedan oficir CNN-u.

- Oni vojnike ne smatraju ljudima, za njih su oni topovsko meso i potrošni materijal. Taktika ruske vojske podseća, možda, na srednji vek, kad su zauzimali ne veštinom već kvantitetom – istakao je.

Ostaci vojne opreme, odeće i utvrde nisu jedino što su Rusi ostavili za sobom. Ruski vojnici su upadali u obližnja naselja, zauzimali kuće i terorisali stanovnike sa kojima su došli u kontakt, navodi CNN pozivajući se na svedočenja žitelja i jednog sveštenika.

Ukrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik foto: Profimedia

"Tukli su me, ali živ sam"

Vitalij Černiš iz Zdviživke u predgrađu Kijeva rekao je da je vozio bicikl kroz selo kad su ga uhvatile ruske snage koje su “lovile naciste”. Kaže da su ga držali skoro 24 sata. Černiš kaže da se molio misleći da su to zadnji trenuci njegovog života.

- Stavili su mi povez na oči, zavezali ruke i pucali oko mene – rekao je on CNN-u.

Černiš je naveo da je bio zatvoren u šupi nakon što je bio primoran da hoda kroz minsko polje. Rekao je da su ruski vojnici razmatrali da li da ga poliju benzinom i da su mu pretili da će ga odvesti u krematorijum. Pucali su oko njegovog tela dok je bio zavezan i stalno ga ispitivali koja mu je poslednja želja. Rekao je da su ga satima držali u zaleđenoj šupi.

- Tukli su me po rukama i nogama, ispod struka. Modrice su ostale. Mislio sam da mi je noga slomljena, šepao sam. Ali sam hvala bogu živ i zdrav – rekao je Černiš u čijem vrtu i dalje leže ostaci raketne artiljerije kao podsetnik na rusku okupaciju.

1 / 9 Foto: Profimedia

"Tražili me da sahranim dve žene na groblju"

On je preživeo, ali su neki stanovnici ubijeni nakon mučenja od strane vojnia koji su izlazili iz svojih šumskih utvrda, navodi CNN. Lokalni sveštenik Zdviživke Vasilij Benka naveo je da su se ruske trupe, tenkovi i oklopna vozila skupili u selu i ostali tu mesec dana, te da su se ljudi plašili da izađu iz svojih podruma. Kad je on ipak izašao, pronašao je u bašti, kako je rekao, unakažena tela petorice muškaraca, a još dvojicu u šumi.

- Rusi su zatražili – ili me naterali – da sahranim (još) dve žene na groblju – rekao je Benka.

Nekazakov, koji je pobegao kad su Rusi napali njegovo selo, sada se vratio u svoju kuću u Gostomelu. Seća se tela kraj kojih je prošao vozilom kad je odlazio i žao mu je što nije mogao ništa da uradi povodom toga.

- Ni za stotine godina ne bismo pomislili da mi nam se ovo moglo dogoditi – rekao je on, dodajući da “ovo ne mogu da oproste do kraja svojih života”.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.