SMRT DARJE DUGINE SEJE STRAH MEĐU PUTINOVIM "NAVIJAČIMA": Nekada su za život strepeli njegovi kritičari, a sada...
Darja Dugina, Foto: Profimedia/Printscreen/Facebook

tenzije rastu

SMRT DARJE DUGINE SEJE STRAH MEĐU PUTINOVIM "NAVIJAČIMA": Nekada su za život strepeli njegovi kritičari, a sada...

Ubistvo Dugine stvara uslove u kojima se formira politički zahtev za radikalizovanijim političkim vođstvom od samog Putina

Objavljeno:

Glavna ruska propagandistkinja koja navija za rat protiv Ukrajine šetala se moskovskim parkom ovog vikedna kad je jedan od njenih ličnih telohranitelja potrčao napred. Video je dečju loptu na obližnjoj klupi i pomislio da bi to mogla da bude bomba.

- Da sam imao zadatak da vas eliminišem ja bih uradio upravo to, samo bih stavio loptu na vaš put – rekao je telohranitelj glavnoj urednici državne televizijske mreže RT Margariti Simonjan, koja se te epizode prisetila na svom “Telegramu”.

Nekoliko sati nakon Simonjanine šetnje u parku, druga ratna propagandistkinja, Darja Dugina, ubijena je u subotu u eksploziji automobila kod Moskve. Dugina, novinarka i ćerka krajnje desničarskog nacionaliste i filozofa Aleksandera Dugina koji se smatra "de fakto autorom Putinove ukrajinske strategije", poginula je u eksploziji blizu elitnog predgrađa Rubljovka dok se u odvojenim automobilima zajedno sa ocem vraćala sa festivala. Smatra se da je Aleksander Dugin bio prava meta napada.

Ruska domaća obaveštajna agencija FSB je u ponedeljak optužila ukrajinsku SBU za organizovanje napada, tvrdeći da ga je izvršila Ukrajinka Natalija Vovk koja je nakon toga sa maloletnom ćerkom pobegla u Estoniju. Ukrajinski zvaničnici su porekli odgovornost, a neki su čak ukazali da su za napad krive ruske bezbednosne službe ili druge unutrašnje snage.

Na stranu sve to, smrt Dugine uznemirila je ruske TV voditelje, novinare i druge komentatore koji šire propagandu koja opravdava invaziju predsednika Vladimira Putina kao rat protiv globalne moći Zapada i “nacista” u Ukrajini.

Ubistvo je, navodi list, odmah pojačalo osećaj ranjivosti među najelitnijim i najvidljivijim promoterima rata u Ukrajini, koji sada shvataju da bi se mogli naći na meti i da vlada potencijalno nije u stanju da ih zaštiti. Takođe je porasla verovatnoća od esklacije rata jer se Putin našao pod povećanim pritiskom – uključujući onom od strane Darjinog ožalošćenog oca – da snažno udari na Ukrajinu.

Putin je uputio u ponedeljak telegram saučešća porodici Dugine, u kojem je njeno ubistvo nazvao "podlim i surovim zločinom". Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u utorak da “ne može biti milosti za glavne organizatore i počinioce”.

1 / 4 Foto: Profimedia

Do napada u subotu kod Moskve došlo je nakon velikih eksplozija na jugu Rusije i okupiranom Krimu tokom ovog meseca, kao i misterioznih požara u zgradama i skladištima širom zemlje.

Odjednom, rat koji za mnoge obične Ruse i dalje izgleda udaljen za čitav svet, udario je veoma blizu kuće, a taj trenutak samo je pojačan memorijalnom službom za Duginu u utorak u Moskvi. Napad u Moskvi, navodi list, podrio je stavove da samo Putin može da održi mir, bezbednost i ekonomsku stabilnost – sada je sve troje pod znakom pitanja.

Rusi su uzdrmani snimkom eksplozije Darjinog automobila, slikama preplašenih turista kako beže sa Krima nakon bombardovanja vazdušne baze Saki i napadima na skladišta municije na jugu Rusije. Takođe osećaju posledice sankcija, kako cene rastu a plate padaju.

Dok su se nekad metka ili otrova plašili Putinovi neprijatelji i kritičari, sada su istaknuti javni saveznici ruskog lidera ti koji su nesigurni, oslanjaju se na lične telohranitelje i druge mere zaštite protiv nevidljive i nepredvidljive pretnje.

- Do sada bi trebalo da svima bude jasno da nema bezbednih mesta. Moskva je sada grad na liniji fronta - napisao je na “Tviteru” prokremljski ratni reporter Jurij Kotenok, dodajći da Rusi više ne moguda ignorišu rat.

Simonjanova, koja je unazad pozivala na jače udare na Ukrajinu u znak osvete za napade na Krimu, u nedelju je na “Telegramu” objavila da nikad ne ide nigde bez zaštite, čak ni u šetnju. Ona je rekla da je pre ubistva Dugine mislila da je “zaista bilo smešno” kad je njen telohranitelj krenuo ka lopti.

- Dva sata kasnije ispostavilo se da nije. Nije smešno uopšte - napisala je ona.

Simonjan je navela da se oslanja na zaštitu od aprila, nakon što je FSB objavio da je osujetio zaveru protiv njenog kolege, voditelja Vladimira Solovjova. Agencija je objavila video hapšenja šestorice muškaraca koji su rekli da su imali naređenje od Ukrajine da “što je pre moguće” ubiju Solovjova.

Bivši poslanik Dume Ilja Ponomarev tvrdi da je gerilska grupa iz ruskog podzemlja preuzela odgovornost za ubistvo Dugine, iako ni on ni ta grupa – Nacionalna republikanska armija – nisu pružile dokaze.

Ponomarev je ukrajinskoj televiziji rekao da ga je grupa obavestila unapred da na meti ima Aleksandera Dugina i njegovu ćerku. U ponedeljak je insistirao da Ukrajinka koju je FSB imenovao kao osumnjičenu nije umešana. Prokremljski novinari i ruski nacionalisti počeli su da za eksploziju kod Moskve krive Ukrajinu još pre objave FSB, pozivajući na eskalaciju napada.

U ponedeljak je voditeljka državne televizije Olesja Loseva nazvala ubistvo Dugine “signalom za sve nas”.

Režiser Tigran Keosajan, suprug Simonjanove, na “Telegramu” je napisao da će “neki reći da je to pokazatelj poraza ‘ukronacista’ na bojnom polju, dok će drugi reći da teroristički napad u prestonici još jednom prelazi crvene linije”. On je pozvao na uništavanje kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Ulici Bankova u Kijevu.

- Ne razumem zašto su zgrade u Ulici Bankova i dalje tamo - napisao je.

Novinar Aleksander Pelevin pozvao je na “potpuno uništavanje reptila”, misleći na ukrajinsku vladu. Ratni izveštač Semjon Pegov upozorio je u nedelju da će rat biti dug jer menja “samu suštinu istorije”.

Bez iznošenja dokaza, tvrdio je da ukrajinske “ćelije” operišu u Moskvi, da su najmanje dva nedavna teroristička napada osujećena i da će ih verovatno biti više.

Bes prokremljskih figura, kako navodi “Vašington post”, ukazuje da će smrt Dugine imati dalekosežne posledice. Liberalna novinarka “Novaje Gazete” Julija Latinina predvidela je talas hapšenja i represije.

Analitičarka Tatjana Stanovaja rekla je da bi ubistvo moglo da poveća pritisak na Putina da odgovori sa oštrijim pristupom ratu. Kremlj će se boriti da kontroliše sve veću konfrontaciju i nasilje između rivalskih političkih tabora u Rusiji, predviđa ona.

- Putinove buduće odluke mogu izgledati slabo šokiranom konzervativnom delu elite. Ubistvo Dugine stvara uslove u kojima se formira politički zahtev za radikalizovanijim političkim vođstvom od samog Putina. A Kremlj neće biti u stanju da ga ispuni - napisala je ona na “Telegramu”.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.