SZO OBJAVILA STRAVIČNE VESTI! Tiču se vakcine protiv majmunskih boginja, OVO JE JAKO BITNO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Channels Television, Wikipedia, EPA/MARTIAL TREZZINI

HITNO!

SZO OBJAVILA STRAVIČNE VESTI! Tiču se vakcine protiv majmunskih boginja, OVO JE JAKO BITNO!

Majmunske boginje se prvenstveno šire kontaktom kože na kožu, direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili lezijama, a mogu se preneti i respiratornim kapljicama

Objavljeno: 13:46h

Svetska zdravstvena organizacija je otkrila da je došlo do brojnih novih slučajeva majmunskih boginja nakon preliminarnih izveštaja o efikasnosti vakcine, prenosi "Yahoo".

Dr Rosamunda Luis, tehnički vođa SZO za majmunske boginje, govorila je o izveštajima koji su zabeležili prodor majmunskih boginja kod ljudi koji su primili vakcinu nakon izlaganja virusu.

- Od samog početka smo znali da vakcina neće biti „srebrni metak“ i da neće ispuniti sva očekivanja koja smo polagali i da nećemo imati čvrste podatke o njenoj efikasnosti – kazala je.

- Vakcina nije 100 odsto efikasna ni u jednoj situaciji, pa ni u ovom trenutku ne možemo da očekujemo sto procentnu efikasnost na osnovu informacija koje imamo do sada – dodala je.

Vakcina
Vakcina foto: Profimedia

Majmunske boginje mogu da se spreče vakcinom protiv malih boginja "Jynneos“, koja takođe može da bude efikasna i nakon što je osoba zaražena, navode iz Centa za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zdravstveni zvaničnici kažu da podaci o efikasnosti vakcine ne iznenađuju jer je studija iz 1980-ih pokazala da vakcine mogu da obezbede oko 85 odsto zaštite od majmunskih boginja.

Majmunske boginje se prvenstveno šire kontaktom kože na kožu, direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili lezijama, a mogu se preneti i respiratornim kapljicama. Iako respiratorni prenos može zvučati slično kao kod kovida-19, majmunske boginje se ne šire ni približno tako lako kao korona virus.

Lekari navode da se pojedinci mogu zaštititi od virusa izbegavanjem kontakta kože na kožu sa ljudima koji imaju osip koji liči na majmunske boginje, izbegavanjem kontakta sa predmetima i materijalima koje je osoba obolela od majmunskih boginja koristila i čestim pranjem ruku.

1 / 6 Foto: Profimedia

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, od petka je 41.358 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja u 94 zemlje. Sjedinjene Države sa 14.115 slučajeva broje više infekcija ovim virusom nego bilo koja druga zemlja na svetu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.