OVIH 6 SIMPTOMA SU ZNAK MAJMUNSKIH BOGINJA: Misteriozni virus stigao u Srbiju, da li je to početak NOVE EPIDEMIJE?
Bolnica, Foto: Profimedia

VAŽNO

OVIH 6 SIMPTOMA SU ZNAK MAJMUNSKIH BOGINJA: Misteriozni virus stigao u Srbiju, da li je to početak NOVE EPIDEMIJE?

Slučaj majmunskih boginja potvrđen je u Srbiji, a zaraženi mladić doputovao je iz Nemačke. Kako se nezvanično saznaje, on se još uvek nalazi na bolničkom lečenju, a ako oporavak nastavi da se odvija u dobrom pravcu, mladić bi već za nekoliko dana mogao da ide kući.

Objavljeno: 23:21h

Ipak, ono što sve zanima, koliko je to opasno za nas, da li to znači da ćemo proglasiti epidemiju, i da li nas očekuje nešto slično kao sa kovidom? Odgovor stručnjaka je -ne! Lekari smatraju da je potreban oprez, ali ističu da ne treba dizati paniku, prenosi Blic.

Reakcija virusologa Milanka Šeklera na prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji bila je nedvosmislena - "pa šta?!". Kako je rekao, lakše je dobiti šugu ili vaške. Takođe, i doktorka Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje naglasila je da nema razloga za brigu jer se majmunske boginje ne prenose lako kao korona virus.

- Apsolutno je bespotrebno dizanje bilo kakve panike. Slučaj je importovan, što znači da se čovek zarazio van Srbije, da je došao i pokazao simptome. Preduzete su mere i sprečeno je dalje zaražavanje. Nema nikakvog razloga da se posebno brinemo, ,izjavio je Šekler za RTS.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović u razgovoru za “Blic” reagovao je slično, da ne bi trebalo stvarati paniku, već samo biti oprezan.

-Čim se pojavilo negde, očekivano je bilo da stigne i kod nas, pa ovako nešto i ne iznenađuje. Da li je opasno, rekao bih da ne bi trebalo da brinemo. Ukoliko neko oseti simptome, neka se javi lekaru, kaže dr Petrović.

Majmunske boginje
foto: Profimedia

Oporavak mladića ide u dobrom pravcu

Odmah po pojavi prvih simptoma kada se mladić javio, lekari su preduzeli sve mere, dobio je najbolju negu, te ako sve bude u redu kako se i očekuje, već za nekoliko dana moguće je da će biti pušten i na kućno lečenje.

- U pitanju je mlad čovek, imao je simptome koji prate ovu bolest, ali on je to dobro podneo. Nakon što bude otpušten na kućno lečenje, on će morati da ostane u izolaciji koja je ukupno 21 dan, i posle se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Ne očekuje se da će imati bilo kakve posledice posle bolesti, otkriva nezvanično za "Blic" izvor upućen u slučaj.

Kako dalje nezvanično saznajemo, odmah po potvrdi da se radi o majmunskim boginjama, hitno su pronađeni svi kontakti koji se prate.

Prvi simptomi:

- glavobolja,

- nagli porast telesne temperature veće od 38 stepeni,

- limfadenopatija (uvećani limfni čvorovi),

- mijalgija (bolovi u mišićima i telu),

- bol u leđima

- astenija (hronična iscrpljenost organizma i pospanost koje se ne popravljaju ni nakon odmaranja).

Kada ste u najvećem riziku?

Blizak fizički kontakt sa zaraženim osobama je najznačajniji faktor rizika za infekciju virusom majmunskih boginja. Ako se sumnja na majmunske boginje potrebno je:

- obaviti klinički pregleda pacijenta uz primenu propisanih mera zaštite (standardne mere zaštite i mere zaštite od infekcija koje se prenose kontaktom),

- prikupiti informacije od pacijenta o mogućim izvorima infekcije i prisustvu slične bolesti u zajednici, kao i bliskim kontaktima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.