ŠOLC OBRISAO PATOS SA PUTINOM, OBRUŠIO SE NA NJEGA SVOM SILOM: Isplivali detalji RAZGOVORA, kancelar SVE OTKRIO!
Šolc i Putin, Foto: EPA-EFE/KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

AU!

ŠOLC OBRISAO PATOS SA PUTINOM, OBRUŠIO SE NA NJEGA SVOM SILOM: Isplivali detalji RAZGOVORA, kancelar SVE OTKRIO!

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je pokrenuo napad na Ukrajinu iz „potpuno apsurdnih“ razloga

Objavljeno: 12:34h

Kancelar Olaf Šolc rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin započeo rat sa ciljem da „pokori“ Ukrajinu. Šolc je rekao da NATO nikada nije bio pretnja Rusiji.

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je pokrenuo napad na Ukrajinu iz „potpuno apsurdnih“ razloga.

NATO nikada nije bio pretnja Rusiji“, rekao je on u nedelju u Berlinu tokom javnog dijaloga na Danu otvorenih vrata savezne vlade.

Moskva već godinama optužuje NATO za povećanje širenja na istok na štetu ruskih interesa.

NATO
NATOfoto: Profimedia

Prema Šolcu, tokom razgovora pre početka rata u februaru, on je uveravao Putina da Ukrajina neće ući u NATO „u narednih 30 godina“.

Međutim, Putin je imao „potpuno apsurdne“ ideje, rekao je Šolc.

Ruski predsednik mu je rekao, na primer, da Belorusija i Ukrajina zapravo ne treba da budu nezavisne države.

Šolc osuđuje Putinov imperijalizam Olaf Šolc je siguran da je Vladimir Putin planirao ovaj rat mnogo pre nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara.

"Ovo je rat koji je Putin, Rusija, započeo, jasno sa namerom da osvoji svoju susednu zemlju. Mislim da je to bio prvobitni cilj", rekao je Šolc upoređujući rusko delovanje sa ranim danima imperijalizma.

1 / 5 Foto: Profimedia

Rusija je trenutno zabrinuta za osvajanje teritorije u istočnoj Ukrajini, ali nije sigurno da će tako i ostati, rekla je kancelarka, pa popuštanje nije razumna strategija.

„Putin je zapravo imao ideju da flomasterom prevuče evropski pejzaž i onda kaže: ’Ovo je moje, a ovo je tvoje‘“, rekao je Šolc i dodao da Nemačka to ne može da prihvati.

Šolc je, međutim, najavio da neće prekinuti dijalog sa Putinom.

Šolc brani isporuke oružja Ukrajini

U odgovoru bivšem generalu Bundesvera Klausu Vitmanu, koji je pitao zašto Nemačka ne isporučuje oklopne transportere Ukrajini, Šolc je naveo isporuke drugih vrsta naoružanja koje su se već odvijale i koje su još planirane.

„Nemačka isporučuje mnogo naoružanja“ i „u međuvremenu je u procesu snabdevanja najsavremenijom i efikasnijom opremom“, naglasio je Šolc.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Ali radi se i o tome da se „osigura da ne dođe do eskalacije rata“. Šolc se osvrnuo na isporuke protivvazdušnih tenkova Gepard, Pancerhaubitze 2000 i višecevnih raketnih bacača, kao i planirane isporuke PVO sistema Iris-T i artiljerijskog radara Kobra.

„Biće tamo uskoro“, uveravao je. Nemačka će nastaviti da pruža Ukrajini „ono što joj je potrebno za odbranu“, rekla je kancelarka.

(Espreso/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.