GOSPOĐA NOVAKOVIĆ JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA I SADA JE UDARILA NA PUTINA NIKAD JAČE: Da li je moguće da je ovo uradila?
Fibi Novaković, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

GOSPOĐA NOVAKOVIĆ JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA I SADA JE UDARILA NA PUTINA NIKAD JAČE: Da li je moguće da je ovo uradila?

Ova izuzetno uticajna poslovna žena se skoro nikada ne pojavljuje u javnosti i ne voli da govori za medije

Objavljeno:

Jedna od najmoćnijih žena na svetu i lidera američke vojne industrije, čije je bogatsvo procenjeno na 290 miliona dolara zove se Fibi Novaković (64) i srpskog je porekla. Bivša agentkinja CIA je na Forbsovoj listi milionera i smatra se najmoćnijom Srpkinjom na svetu, iako je mali broj ljudi čuo za nju.

Fibi je u oba braka zadržala devojačko prezime, a na Forbsovoj listi žena koje su same stekle bogatstvo nalazi se na 88. mestu, dok je na 30. mestu liste najmoćnijih žena sveta, takođe prema Forbsu. To što je na drugoj listi bilje pozicionirana nego na prvoj duguje tome što je posle uspešne obaveštajne, stvorila još uspešniju karijeru u vojnoj industriji, pa je sada generalna direktorka “Dženeral Dajnamiksa”, jednog od glavnih snabdevača Pentagona.

Ova izuzetno uticajna poslovna žena se skoro nikada ne pojavljuje u javnosti i ne voli da govori za medije. U retkim intervjuima koje je davala, jer nije želela da se eksponira, pričala je da su je roditelji vaspitavali da bude skromna i da je najvažnije biti dobra osoba.

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa samo 50 dolara u džepu. Imao je 17 godina. On je kasnije postao vojni pilot, a glavni je “krivac” što se ona zaposlila u vladi i u odbrambenoj industriji. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspeo je da postane obaveštajac u američkom vazduhoplovstvu.

– Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji – rekla je Fibi na tribini Ekonomskog kluba Vašingtona 2016. godine.

Međutim, umesto da krene u vojsku očevim stopama, dospela je u CIA.

– Mislim da vojska nije bila za mene, jer nisam dobra u poštovanju pravila, a postoji dosta jasne strukture u vojsci zbog koje bih verovatno stradala, pa sam tražila druge načine da služim zemlji. A jedan od njih je bio CIA – rekla je ona na tribini Bostonskog koledža 2019. godine.

Na pitanje o pretnjama sa kojima se Amerika u tom trenutku suočavala, ona je dala iznenađujući odgovor.

– Duboko sam zabrinuta zbog naše podeljenosti kao nacije. Demokratija zahteva zajedničke vrednosti, a ja ne vidim da mi imamo nacionalni narativ o našim zajedničkim vrednostima – poručila je ona studentima.

Nije imenovala krivce za taj problem, ali je rekla da bi „bes i mržnja“ mogli imati duboko negativan uticaj na Sjedinjene Države. Podsetimo u to vreme je predsednik Donald Tramp bio na vlasti, a ove dve reči su često korišćene da opišu emocije njegovih pristalica u medijima.

– Dosta se brinem zbog korozivnih i kancerogenih efekata tog nivoa besa i mržnje. Ponekad je to čista mržnja, i ja mislim da je to zastrašujuće. Možete uništiti sebe mnogo brže nego što vas neprijatelj može uništiti. Velike imperije se obično ruše iznutra prema spolja – upozorila je Novakovićeva.

Odbili je za trudnu za posao

Fibi je 1989. godine diplomirala i na Univerzitetu u Pensilvaniji. Sa dve ćerke i trećom na putu, počela je da traži posao. Ali njen kasniji ogroman uspeh ne znači da su je svi oduvek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mesecu trudnoće odbili na razgovoru.

– Mislim da je to bio najbrži intervju na svetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao, ne zapošljavamo vas – kazala je ona u jednoj ranijem intervjuu.

Na kraju je ipak dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predesedika Buša starijeg. Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji General Dinamics je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktoka te kompanija koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Novaković je na listi sankcija Rusije

Fibi Novaković je takođe nedavno završila na listi od 29 Amerikanaca kojima više nije dozvoljen ulaz u Rusiju. Njoj, između ostalih, prave društvo ličnosti iz vrha administracije predsednika Džoa Bajdena, potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken.

Na listi su se takođe našli i generalni direktor Mete Mark Zakerberg, kao i akademik i jedan od idejnih tvoraca američke politike u Ukrajini Robert Kegan.

1 / 4 Foto: Profimedia

Inače, neki od najčuvenijih proizvoda kompanije “Dženeral Dajnamiks” su tenkovi “Abrams” i nuklearne podmornice klase “Virdžinija” i novije klase “Kolumbija”. Kanada se, prema rečima tamošnje ministarke odbrane Anite Anand, u julu obavezala da će Ukrajini poslati 39 oklopnih vozila kanadske vojske, koje je proizvela ova kompanija.

U prošlogodišnjoj izjavi za Volstrit Džurnal Fibi Novaković je izjavila kako je sve što njena kompanija proizvodi, od nuklearnih podmornica do oklopnih vozila, dizajnirano da “odvrati zlo” koje je, kako kaže, prisutno u svetu.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.