ŠTA TO RADE ERDOGAN I PUTIN? Pojavili su se DETALJI IZ REZIDENCIJE PREDSEDNIKA RUSIJE!
Putin i Erdogan, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOVSPUTNIK, Wikipedia

sastanak lidera

ŠTA TO RADE ERDOGAN I PUTIN? Pojavili su se DETALJI IZ REZIDENCIJE PREDSEDNIKA RUSIJE!

Ruski predsednik je napomenuo da je rusko-turska trgovina udvostručena u prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine

Objavljeno:

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin najavili su da će u fokusu njihovog razgovora danas u Sočiju biti pregovori o okončanju rata u Ukrajini, sporazum o izvozu ukrajinskog žita, situacija u Siriji i jačanje ekonomskih veza Moskve i Ankare.

Erdogan je na početku sastanka u Putinovoj rezidenciji na Crnom moru u Sočiju rekao da će njihovi pregovori pomoći "da se istakne uloga koju Turska i Rusija igraju u regionu".

On je pregovore ocenio ključnim i rekao da ostatak sveta pažljivo posmatra kako će se oni odvijati.

"Danas su, naravno, oči sveta uprte u Soči. Oni to prate, pitaju se šta se razgovara i radi u Sočiju", rekao je Erdogan.

Erdogan
Erdoganfoto: EPA-EFE/Fernando Villar

Putin je zahvalio Erdoganu na pomoći u pregovorima o sporazumima o žitu, ističući njihov značaj mnogim državama širom sveta koje zavise od ruskog i ukrajinskog izvoza.

"To je akutno pitanje za mnoge zemlje u razvoju, koje se suočavaju sa velikim problemima sa hranom i djubrivom", rekao je on.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će razgovori u Sočiju omogućiti Putinu i Erdoganu da razmotre primenu sporazuma o žitu.

Primenu sporazuma iz Istanbula nadgledaju zvaničnici Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a a isporuke žita prate ukrajinski brodovi kako bi bezbedno prevazišli pretnju eksplozivnih mina u Crnom moru.

Putin je pozdravio energetsku saradnju Rusije i Turske, ističući važnost gasovoda Turski tok kojim se ruski gas isporučuje u Tursku i južnu Evropu preko Crnog mora.

Rusija, Evropska unija, gas
foto: Profimedia, Grad Vršac

"Evropski partneri treba da budu zahvalni Turskoj što je obezbedila nesmetan tranzit našeg gasa na evropska tržišta", rekao je Putin.

Ruski predsednik je napomenuo da je rusko-turska trgovina udvostručena u prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Taj porast je odraz sve većeg fokusa Moskve na veze sa Ankarom dok se suočava sa oštrim zapadnim sankcijama.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.