SAUDIJSKA ARABIJA I UAE SPREMNI!
Saudijska Arabija, Foto: Profimedia

ODLUČENO

SAUDIJSKA ARABIJA I UAE SPREMNI!

Ove dve vodeće članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) su spremne na povećanje ako se svet ove zime suoči s ozbiljnom krizom, rekli su upućeni izvori, prenosi hrportfolio.

Objavljeno:

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), spremne su da "značajno povećaju" proizvodnju nafte.

Ove dve vodeće članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) su spremne na povećanje ako se svet ove zime suoči s ozbiljnom krizom, rekli su upućeni izvori, prenosi hrportfolio.

OPEK+ odlučio je u sredu da poveća proizvodnju nafte za samo 100.000 barela dnevno (bpd), a kao razlog navedeni su smanjeni proizvodni kapaciteti grupe.

Izjava se odnosila na "vrlo ograničenu dostupnost" rezervnih kapaciteta, što znači da se ti kapaciteti drže u rezervi u slučaju "ozbiljnih poremećaja u snabdevanju".

Na prvi pogled čini se da vodeća izvoznica OPEK-a Saudijska Arabija nema gotovo nikakvog prostora za povećanje proizvodnje, kao što je prošlog meseca rekao francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru s američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Tri izvora, koja su zatražila anonimnost zbog osetljivosti teme, rekla su da bi Saudijska Arabija i UAE mogle proizvoditi "znatno više", ali da će to učiniti samo ako se kriza pogorša.

"Budući da možda ove zime neće biti gasa u Evropi, uz potencijalno ograničenje cene ruske prodaje nafte u novoj godini, ne možemo sada da izbacimo svaki barel na tržište", rekao je jedan od izvora.

Izvori nisu naveli količinu potencijalnog povećanja, ali su rekli da Saudijska Arabija, UAE i neke druge članice OPEK-a poseduju oko dva do 2,7 miliona bpd slobodnih proizvodnih kapaciteta.

"Jedini trenutak kada ćemo moći da dokažemo da imamo više slobodnih kapaciteta je u slučaju dugotrajne krize", rekao je izvor, dodajući da će to biti trenutak kada će članice OPEK-a povećati proizvodnju.

To bi moglo biti već ove zime, rekli su izvori, budući da politički i ekonomski sukob između Rusije, članice OPEK+, i Zapada zbog sukoba Rusije i Ukrajine ne pokazuje znake posustajanja.

Rat u Ukrajini koji je započeo u februaru podstakao je rekordni rast cena gasa u Evropi i podigao je cenu barela nafte na londonskom tržištu na najviši nivo u 14 godina.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kao rezultat toga, inflacija je dostigla najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, dok su centralne banke počele naglo da podižu kamatne stope.

Ipak, međunarodne cene nafte pale su od kada su u martu bile na vrhuncu, a podaci pokazuju da su ponovno pale nakon što je SAD objavio podatke koji ukazuju na slabu potražnju za gorivom, delimično zbog toga što su visoke cene smanjile potrošnju.

Analitičari smatraju da OPEK+ ne vidi logiku u dodavanju nafte na tržište koje je u padu.

"Postoje sve veći strahovi od urušavanja potražnje, ako se trenutni trend nastavi dodatni bareli bi izvršili neželjeni pritisak na cene i, u isto vreme, nepotrebno iscrpeli sve manje rezervne kapacitete", rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.