ŠTA JE SA CENAMA NAFTE? OPEC doneo odluku
Foto: Uprava carine

Nafta

ŠTA JE SA CENAMA NAFTE? OPEC doneo odluku

Iako je SAD zatražio od skupine da poveća proizvodnju, slobodni kapaciteti su ograničeni

Objavljeno:

Cene nafte su uglavnom zadržale stabilnost uprkos tome što je Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) odlučila da poveća proizvodnju nafte za samo 100.000 barela nafte dnevno (bpd), srušivši tako američke nade značajnog porasta zaliha.

U međuvremenu, najviši iranski i američki zvaničnici rekli su da putuju u Beč kako bi nastavili indirektne razgovore o iranskom nuklearnom programu, oživljavajući time gotovo nestale nade o ukidanju sankcija koje koče iranski izvoz nafte, koji bi mogao povećati ponudu i obuzdati cene.

Povećaće se proizvodnja?

Cena barela nafte na londonskom tržištu pala je 14 centi, na 100.40 dolara u odnosu na prethodni dan. Na američkom je tržištu pak pala za 31 cent, na 94.11 dolara.

Ministri članica OPEC-a i saveznika uključujući Rusiju, zajedno poznatih kao OPEC+, spremni su da blago povećaju proizvodnju za 100.000 barela dnevno (bpd), odnosno oko 0.1 posto globalne potražnje za naftom, pokazuje dokument dostupan novinarima.

i Saudijska Arabija možda neće biti voljna da poveća proizvodnju zbog OPEC+ saveznika Rusije koja je pogođena nizom sankcija zbog rata u Ukrajini.

Uoči sastanka OPEC+ je smanjio svoju prognozu ovogodišnjeg viška na tržištu nafte za 200.000 bpd, na 800.000 bpd, rekla su tri izvora za Reuters.

U međuvremenu, podaci Američkog instituta za naftu pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za oko 2.2 miliona barela u danu koji je završio 29. jula. Zalihe benzina pale su za 200.000 barela, a zalihe destilata za oko 350.000 barela.

U odvojenom je saopštenju OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 106.80 dolara, što znači da je oslabio 4.04 dolara u odnosu na prošli petak.

(Espreso/IndexHR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.