NEZAPAMĆENA VRUĆINČINA U PARIZU: Kada vidite koliko je bilo STEPENI, ZANEMEĆETE!
Foto Profimedia, Foto: Profimedia

Pariz

NEZAPAMĆENA VRUĆINČINA U PARIZU: Kada vidite koliko je bilo STEPENI, ZANEMEĆETE!

Prošli mesec je bio najtopliji jul u Francuskoj do sada, prema Meteo Fransu, nacionalnoj meteorološkoj službi

Objavljeno: 21:31h

Francusku je ove nedelje zahvatio treći toplotni talas u godini i temperature na asfaltu ispred Pariske opere dostigle su 56 stepeni Celzijusa, a na vidiku nije bilo drveća u hladu.

Trg ispred opere jedan je od mnogih tzv urbana toplotna ostrva u gradu gde nema drveća za hlad i snižavanje temperature vazduha. Na samo nekoliko minuta hoda, u senci drveća duž Italijanskog bulevara, temperatura je bila 28 stepeni Celzijusa.

"Odmah je malo povetarca. Možete disati", rekao je stručnjak za urbanizam Tangui Le Dantek, koji je osnovao akcionu grupu Auk Arbres Citoiens, koja se protivi seči drveća. Pariz je loše rangiran kada su u pitanju zelene površine u poređenju sa drugim svetskim gradovima.

Prema Svetskom forumu za kulturu gradova, samo 10 odsto Pariza je zelenih površina kao što su parkovi i bašte, u poređenju sa 33 odsto u Londonu i 68 odsto u Oslu. Prošli mesec je bio najtopliji jul u Francuskoj do sada, prema Meteo Fransu, nacionalnoj meteorološkoj službi. Gradske vlasti zato žele da stvore „ostrva svežine” i planiraju da do 2026. godine zasade 170.000 stabala.

Francuska, Pariz, Ajfelov toranj, Ajfelova kula
foto: Profimedia

Uklanjanje betona s igrališta

Skidaju i beton sa desetina školskih igrališta i zamenjuju ga zemljom i rastinjem. "To je veliki projekat sadnje drveća i vegetacije, mnogo veći nego u prethodnim gradskim upravama", rekao je zamenik gradonačelnika Žak Bodrijer, zadužen za zelenu energetsku tranziciju zgrada.

Ali i zato neki protestuju. Le Dantek i drugi ekološki aktivisti ističu da lokalne vlasti seku na desetine starih stabala kako bi napravile prostor za parkove. A mlada stabla su osetljivija na sušu i manje štite od vrućine.

Aktivista Tomas Brejl snimio je u aprilu rušenje više od 70 stabala u severnim predgrađima kako bi napravio mesto za "zeleni pojas" oko grada, kako je zamislila gradonačelnica En Idalgo. Urbanisti ističu da Pariz ne može biti redizajniran kako bi bolje izdržao klimatske promene bez seče nekih stabala. Ali Brail naglašava: „To drveće je imalo svoju ulogu.

(Espreso/IndexHR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.