TOPLI VAZDUH IZ AFRIKE DONOSI NAM VRUĆINČINE I SUŠE: Hoće li u avgustu uopšte padati kiša?
Vrućina, Foto: Nebojša Mandić

VREMENSKA PROGNOZA

TOPLI VAZDUH IZ AFRIKE DONOSI NAM VRUĆINČINE I SUŠE: Hoće li u avgustu uopšte padati kiša?

Avgust ipak neće ostati bez kapi kiše, potvrđuju i drugi meterolozi u prognozama

Objavljeno: 11:56h

Topli vazduh afričkog porekla ovog leta u Srbiji, ali i u celoj Evropi, još od maja, donosi periode ekstremo visokih temperatura, takozvanih toplotnih talasa koje povremeno prekidaju grmljavinski pljuskovi, međutim, oni su lokalnog karaktera i po svemu sudeći nastale štete od ovogodišnje suše ne mogu da poprave, ali su istovremeno u pojedinim gradovima izazvale materijalnu štetu i neprilike.

Kraj jula obeležila je takva vremenska neprilika, a da li će avgust biti sušan još uvek ostaje da se vidi, mada među sezonskim procenama stručnjaka ima velikih izgleda da padavine u ovom mesecu budu ispod višegodišnjeg proseka za 10 do 20 mm.

Istovremeno, prema prognozi za 30 dana, koja je orjentaciona, izgledi su da će kiše biti oko 8. i 9. avgusta, 11, 12, 16, 19, 23, 24, i 28. i 29. avgusta. Takva mogućnost postoji u gradovima, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, dok se za planinske predele, kao što su Zlatibor i Kopaonik, predviđa više kišnih dana.

Kratkoročna prognoza, od pet dana, takođe najavljuje mogućnost pljuskova. Recimo, u petodnevnoj prognozi se navodi da će u Beogradu 8. avgusta biti poslepodnevnih pljuskova, uz maksimalnu temperaturu tog dana od +32 stepena, i minimalnu +21. U Nišu će biti čak +35, ali se ima izgleda za poslepodnevne pljuskove.

Avgust ipak neće ostati bez kapi kiše, potvrđuju i drugi meterolozi u prognozama i od nedelje do oko srede sledeće sedmice osveženje će biti praćeno pljuskovima, ponegde izuzetno jakim.

1 / 3 Foto: Zorana Jeftić

Meteorolog Marko Čubrilo je na društveni mrežama objavio da „CMWF simulira razvijanje slabog, visinskog ciklona, prvo nad Grčkom oko 07. avgusta, koji bi se do oko 09. avgusta kretao neobično, na zapad i spojio sa visinskim ciklonom koji bi ka nama pristizao iz srednje Evrope. Takav razvoj sinoptike bi uslovio jaku destabilizaciju atmosfere i od nedelje 07. avgusta u naredna dva dana uz češću pojavu pljuskova nad delovima regiona moglo bi da bude i konkretnijih padavina od preko 20 mm.

Meterolog se ograđuje i navodi da promena sledi, ali koliko će ona biti jaka i koliko će doneti željene padavine ostaje da se vidi.

U ranijih prognozama, navodi da „sredina meseca na dugoročnim prognozama deluje nestabilnije bez velike vrućine i uz povremene pljuskove, ali da treba sačekati prvo kako će se sinoptika postaviti za period posle 07. avgusta, jer ima dosta neizvesnosti.

Zanimljivo je da su jake grmljavinske oluje poslednjih dana jula za samo nekoliko sati donele veoma obilne padavine, i preko 70 mm kiše za nekoliko sati što je više od proseka za ceo jul.

Lokalne pljuskove sa grmljavinom, drugog dana vikenda pred nama najavio je i meteorolog Đorđe Đurić.

Đurić navodi da bi i oko 10. avgusta usledilo osveženje sa pljuskovima i grmljavinom i nestabilnije i prijatnije vreme, koje bi potrajalo do sredine meseca, uz maksimalne temperature ispod 30°C.

- Kada su padavine u pitanju, ove sedmice očekuje se uglavnom suvo, uz pljuskove tek na samom kraju sedmice, ali oni će i tada kao i prethodnih puta biti veoma neravnormerno raspoređeni. Nad velikim područjem naše zemlje preovladava jaka suša, a na nekim lokacijama palo je više kiše nego što u proseku padne za ceo jul. Problem je što se ta količina kiše sručila u svega samo nekoliko sati, dok je tokom preostalog dela meseca skoro bilo bez kapi kiše. Vrednosti vodostaja reka su veoma niski, Dunav i Sava ekstremno niski i takva sitaucija će potrajati i tokom avgusta, jer situacija sa padavinama treba da se popravi na celom području regiona i slivu ovih reka, a poboljšanje se ne očekuje pre jesenjih kiša, tj. tek za dva-tri meseca. Lokalne obilne padavine ne mogu da poprave vodostaj većih reka, već samo padavine na ogromnom prostranstvu centralne Evrope – zaključuje meteorolog Đorđe Đurić.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.