ZAVRŠILI SMO SA LUCIFEROM, ALI... Na Srbiju će se sručiti ogromne količine kiše, a onda još jedan VRELI OBRT!
Vrućina, Foto: Profimedia

VREMENSKA PROGNOZA

ZAVRŠILI SMO SA LUCIFEROM, ALI... Na Srbiju će se sručiti ogromne količine kiše, a onda još jedan VRELI OBRT!

Iz nedelje u nedelju imamo temperature veće od +30 stepeni

Objavljeno:

Ako ovo leto i ne bude zabeleženo kao najtoplije, sasvim sigurno ostaće upamćeno po toplim talasima koje prate ekstremno visoke temperature, iznad prosečnih.

Naime, „Lucifer“, kako su toplotni talas nazvali pojedini strani stručnjaci, još od maja ove godine dolazi u Srbiju, boravi po nekoliko i više dana u njoj i napušta je na kratko pod uticajem hladnijih frontova.

Ranije, pre deceniju, ali i više, tokom letnjih meseci beležen je po jedan, eventualno dva toplotna talasa, dok se u poslednje vreme čini da im se ne zna broj, nižu se jedan za drugim.

Iz nedelje u nedelju imamo temperature veće od +30 stepeni i prema najavama, pred nama je još jedan izuzetno vreo talas, a kako je za RTS izjavio klimatolog Vladimir Đurđević, u avgustu možemo očekivati, još jedan period visokih temperatura.

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je promenu vremena tokom ovog vikenda, jer će hladni front oduvati toplotni talas sa našeg područja i doneti dugoočekivano osveženje i pljuskove.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Na pitanje do kada ćemo uživati u ugodnom letnjem vremenu i kada nas očekuje novi toplotni talas Đurić kaže da će nakon prijatnog vremena početkom sledeće sedmice, već od četvrtka doći do uspostavljanja termičkog grebena na visini sa jugozapada, pa će sa Mediterana početi da struji veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike.

-Usled ovakve sinoptičke situacije i visokog vazdušnog pritiska, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas, uz vedro vreme i uz maksimalne temperature preko 35°C, a prema trenutnim prognozama narednog vikenda biće još toplije i najvrelije – kaže Đurić.

Đurić navodi da će petak u Srbiji i dalje proći u znaku dosadšanjeg toplog talasa, i da će biti sunčano i veoma toplo, ali uz razvoj oblačnosti, dok se u toku većeri na severu Srbije očekuje postepeno povećanje oblačnosti.

Prema njegovim rečima vikend nam donosi promenu vremena.

-U subotu ujutro i pre podne u većem delu Srbije sunčano. Hladni front u sklopu prostrane visinske doline sa severa Evrope, već u toku prepodneva stići će do severozapada Srbije, pre svega do Bačke i doneti ovim predelima kišu i pljuskove sa grmljavinom, dok se ispred hladnog fronta u ostalim predelima Srbije i dalje očekuje veoma toplo u suvo, ali uz povećanje oblačnosti – kaže meteorolog Đurić.

Hladni front nastaviće se posle podne i preko ostalih prdelela Srbije, pa se u svim predelima zemlje u toku poslepodneva i do večeri očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Zbog ''sukoba'' vrele vazdušne mase sa juga i znatno svežije sa severa i zbog prodora svežije vazdušne mase iznad vrele podloge, atmosfera bi veoma burno odreagovala, pa bi bilo uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intrevalu palo i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

U subotu će, pre prodora hladnog fronta, duvati južni i jugoistočni vetar, u košavskom području ujutro i pre podne jak. Pri i po prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na jak severozapadni.

1 / 3 Foto: Zorana Jeftić

Maksimalna temperatura u subotu biće od 28°C na severozaapdu do 36°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34°C. Po prodoru hladnog fronta temperatura će u kratkom vremensokom intervalu biti u padu i za deset stepeni.

Znatno ugodnije vreme biće u nedelju. Još ujutro biće nešto više oblaka, ponegde sa padavinama, a tokom dana u svim predelima smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C i posle dužeg vremena temperature će u većem delu Serbije biti ispod 30°C, osim na istoku i jugu Srbije.

-U ponedeljak ujutro u svim predelima sveže, a konačno će biti prekinut i duži niz tropskih noći u Beogradu, jer će minimalna temperatura opasti ispod 20°C. Dakle, jutro će biti vedro, uz temperature od 8 do 16°C, a maksimalna dnevna od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C. I dalje će duvati pojačan severozapadni vetar – kaže Đorđe Đurić.

U utorak i u sredu slično vreme, uz dva, tri stepena više temperature. Dakle, biće sunčano, u Pomoravlju i na istoku Srbije uz pojačan severni i severoistočni vetar tokom dana.

Prosek maksimalne temperature za ovo doba godine je od 27 do 31°C, a od vikenda do sredine sledeće sedmice maksimalne temperature bile bi oko prosečnih vrednosti, ali bi u drugoj polovini sledeće sedmice zbog novog toplotnog talasa one bile za sedam do deset stepeni više od prosečnih.

-Padavine se očekuju samo tokom subote i veoma bi dobrodošle mnogim predelima Srbije, jer preovladava jaka suša, koja nepovoljno utiče na poljoprivredne i ratarske kulture. Loša vest je da se u prvih sedam do 10 dana avgusta padavine u Srbiji ne očekuju, tako da bi situacija bila veoma alaramntna, ako sutra neki delovi Srbije prođu bez padavina ili uz veoma male količine – zaključuje.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.