BORI SE ZA ŽIVOT NAKON ŠTO JE OKRENUO LEĐA PUTINU: Sumnjaju da je otrovan, mašine ga drže u životu!
Putin i Čubajs, Foto: Profimedia

jedva se bori

BORI SE ZA ŽIVOT NAKON ŠTO JE OKRENUO LEĐA PUTINU: Sumnjaju da je otrovan, mašine ga drže u životu!

Anatolij Čubajs je pobegao iz Rusije privatnim avionom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara

Objavljeno:

Nekadašnji bliski saradnik Vladimira Putina nalazi se u bolnici na odeljenju za intenzivnu negu, gde ga mašine održavaju u životu, zbog mogućeg trovanja, izvestila je 31. jula Ksenija Sobčak, voditeljka i političarka.

Anatolij Čubajs je pobegao iz Rusije privatnim avionom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Sobčak je rekla da su sobu u kojoj je boravio u neimenovanoj evropskoj zemlji pretražili muškarci u zaštitnom odelu. Policija je takođe ispitala ljude na licu mesta, dodala je ona.

Čubajs je bio i blizak Anatoliju Sobčaku, nekadašnjem gradonačelniku Sankt Peterburga i ocu Ksenije Sobčak.

Sobčak je na svom Telegram kanalu izvestila da je Čubajs odveden u „evropsku kliniku” pozivajući se na Čubajsovu suprugu Avdotju Smirnovu, filmsku rediteljku, koja je rekla da mu je dijagnostifikovan Gilan-Bareov sindrom, redak nervni poremećaj koji može imati ozbiljne posledice.

„Čubajs je na odeljenju intenzivne nege. Upravo sam razgovarala sa Avdotjom. Njegovo stanje je nestabilno. Pozlilo mu je iznenada, imao je slabost u rukama i nogama“, napisala je Sobčak na svom Telegram kanalu.

"Odveden sam u evropsku kliniku sa Gilan-Barovim sindromom. U stanju sam srednje težine, stabilno", citirala je Sobčak reči Čubajsa.

I dok Sobčak nije otkrila o kojoj se zemlji radi, italijanski “Korijere dela sera” navodi da se Čubajs nalazi u bolnici u gradu Olbiji na Sardiniji.

Prema nekim glasinama, on je bio na odmoru u Kosta Smeraldi i sada je u teškom stanju, nakon što mu je iznenada pozilo. Dijagnoza govori o "neurološkom sindromu" i bolesti koja napada periferni sistem i izaziva slabost mišića, gubitak refleksa i osećaj oduzetosti, međutim, Sobčak je rekla da je u toku istraga uzroka bolesti.

- U ovom slučaju, dijagnoza može da se promeni – rekla je ona.

Iz bolnice u Olbiji su rekli da mu je stanje bolje, ali nisu ulazili u detalje, piše “Korijere dela Sera”.

TAS prenosi da sindrom mogu izazvati vakcine protiv korona virusa, ali izveštaji da su Čubajsovu sobu pretražili zvaničnici u zaštitnim odelima doveli su do spekulacija da je on otrovan.

Okolnosti slučaja izgledaju slične onima opozicionog antikorupcijskog aktiviste Alekseja Navaljnog, koji je otrovan novičokom u hotelskoj sobi u Sibiru u leto 2020. pre nego što mu je pozlilo na letu za Moskvu. Navaljni je odveden u Nemačku gde se oporavio pre nego što se vratio u Rusiju gde je zatvoren u januaru 2021.

Anatolij Čubajs je napustio sve političke funkcije u martu (bio je delegat Moskve na međunarodnoj klimatskoj konferenciji) i napustio Rusiju.

Blumberg primećuje da je Čubajs najviše rangirani zvaničnik koji se sukobio sa Kremljom zbog ruskog napada na Ukrajinu. On je pobegao iz Rusije krajem februara i viđen je na Kipru, u Turskoj i Izraelu. On nije u javnosti komentarisao razloge svog odlaska iz Rusije, niti komentarisao rat u Ukrajini.

Anatolij Čubajs
foto: Profimedia

Iako nikada nije objasnio svoj gest, mnogi su ga protumačili kao „raskid” sa Kremljom nakon ukrajinske invazije. Činilo se da je njegov prebeg bio prva epizoda otvorenog neslaganja sa Putinovom politikom.

Razrešen je dužnosti izaslanika ruskog predsednika za odnose sa međunarodnim organizacijama u interesu održivog razvoja u martu nakon što je napustio zemlju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Čubajs podneo ostavku, ali nije precizirao zašto, navodeći: „Da li je otišao ili ne, to je njegova lična stvar“.

Portparolka Alekseja Navaljnog, Kira Jarmiš, sugerisala je da je Čubajs „napustio Rusiju samo iz straha za sopstvenu kožu i sopstveni novac“.

Arhitekta bolnih reformi

Kao zamenik predsednika Skupštine tadašnjeg Lenjingrada 1990. dolazi na rukovodeće položaje i njegova karijera napreduje.

U novembru 1991. postaje ministar u kabinetu Borisa Jeljcina, zadužen za upravljanje državnom imovinom i privatizacijom.

Čubajs, ekonomista, smatran je „direktorom privatizacije“, ekonomske transformacije koja je zahvatila Rusiju nakon kraja komunizma.

On je 1996. pradio na kampanji za reizbor Jeljcina. Kada je Jeljcin osvojio drugi mandat, postaje šef administracije predsednika.

Navodno je upravo Čubajs, tri godine mlađi od Putina, 1996. doveo današnjeg predsednika u Moskvu iz Lenjingrada u tim šefa kabineta predsednika.

Putin je 31. decembra 1999. nasledio Jeljcina na mestu predsednika Rusije, a Čubajs je postao predsednik UO ruske elektroenergetske kompanije RAO UES.

Obavljao je niz važnih poslova, a nedavno je bio i izvršni direktor korporacije Rusnano, državnog holdinga za promociju tehnologije.

Britanski časopis Euromoney proglasio ga je 1997. godine za najboljeg ministra finansija na svetu. U Rusiji ga, međutim, mnogi i dalje ne vole jer je on arhitekta bolnih ekonomskih reformi.

17. marta 2005. preživeo je pokušaj ubistva. Vladimir Kvačkov je optužen za zločin, ali ga je porota oslobodila.

Sukob sa Zaharovom

Čubajsov uticaj se smanjivao sa rastom Putinove moći, ali je ipak ostao u krugu njegovih savetnika.

Bio je jedan od retkih reformatora ruske ekonomije iz 1990-ih godina koji je ostao u Putinovoj vladi i istovremeno zadržao bliske veze sa zapadnim zvaničnicima, navodi Blumberg.

Pre tri godine je došao i u sukob sa portparolkom ministra spoljnih poslova Marijom Zaharovom.

Marija Zaharova
foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Njegova izjava da je "Rusija siromašna zemlja, značajan deo stanovništva živi u siromaštvu ili u ekstremnom siromaštvu" nju je naljutila.

- Rusija je izuzetno bogata zemlja. Što se tiče toga da "značajan deo stanovništva živi u siromaštvu ili u ekstremnom siromaštvu", želim detaljan odgovor od osobe koja je bila član vlade i glavni menadžer ključnih delova nacionalne ekonomije decenijama -rekla je ona.

Čubajs joj je odgovorio: "Mislim da ste vi najbolji u svojoj generaciji u uvrtanju činjenica."

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.