SASTALI SE ŠREDER I PUTIN: Ovo je rešenje za PREKID RATA, jedna stvar je KLJUČNA!
Gerhard Šreder i Vladimir Putin, Foto: Profimedia

BLIŽI SE KRAJ?

SASTALI SE ŠREDER I PUTIN: Ovo je rešenje za PREKID RATA, jedna stvar je KLJUČNA!

Oglasio se bivši nemački kancelar!

Objavljeno:

Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina, rekao je da ruski predsednik želi da pregovara o rešenju rata u Ukrajini i da bi prošlomesečni sporazum o isporuci žitarica mogao da bude korak u tom pravcu.

"Dobra vest je da Kremlj želi dogovoreno rešenje", rekao je Šreder za nedeljnik Stern i RTL/ntv, dodajući da se prošle nedelje sastao sa Putinom u Moskvi. "Prvi uspeh je sporazum o žitu, koji bi se možda mogao polako produžiti do prekida vatre", rekao je on.

Vladimir Putin
foto: Printskrin/Youtube/Алексей Навальный, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

Rusija i Ukrajina postigle su prošlog meseca sporazum o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, a prvi brod koji je prevozio ukrajinsko žito na svetska tržišta od početka invazije stigao je sinoć u Tursku.

Šreder je rekao da se rešenja za ključne probleme poput Krima mogu pronaći tokom vremena, "možda ne tokom 99 godina, kao u Hong Kongu, već tokom sledeće generacije". On je rekao da bi alternativa članstvu u NATO za Ukrajinu mogla da bude oružana neutralnost, poput Austrije. Budućnost regiona Donbas u istočnoj Ukrajini, poprište žestokih borbi, bila bi, međutim, složenija.

"Moraće se naći rešenje po švajcarskom kantonalnom modelu", rekao je on.

Šreder, kancelar od 1998. do 2005. godine, kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina, kojeg i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem. U Nemačkoj je sve više marginalizovan zbog svog proruskog stava, a oduzeto mu je i pravo na kancelariju koja se finansira javnim novcem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.