NOVI POTEZ RUSIJE! VRAĆA OZLOGLAŠENE PRODAVNICE IZ SSSR-a? I to samo za diplomate!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠOK!

NOVI POTEZ RUSIJE! VRAĆA OZLOGLAŠENE PRODAVNICE IZ SSSR-a? I to samo za diplomate!

Rusija planira da otvori bescarinske prodavnice za diplomate da prodaju robu uvezenu sa Zapada za devize

Objavljeno:

U prodavnicama će moći da se kupe alkohol, duvanski proizvodi, nakit, kozmetika, parfemi i slatkiši, kao i pametni telefoni i satovi.

Rusija planira da otvori bescarinske prodavnice za diplomate da prodaju robu uvezenu sa Zapada za devize, piše Jutarnji list.

To su prodavnice koje će mnoge Ruse podsetiti na ozloglašene prodavnice iz sovjetskog doba kojima su pristup imali samo stranci i privilegovani slojevi društva, prenosi Gardijan.

Prodavnice će se otvoriti najranije početkom jeseni i u njima će moći da se pronađe roba koju je, zbog sankcija, teško nabaviti u običnim prodavnicama, jer je čitav niz zapadnih brendova pobegao iz Rusije zbog rata u Ukrajini.

Potencijalni kupci će u prodavnici morati da prilože zvaničan dokument koji dokazuje da su strane diplomate, zaposleni u međunarodnim organizacijama ili članovi njihovih porodica. Plaćanje će se vršiti u dolarima i evrima.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

"To je kao u SSSR-u", komentarisao je Sergej Smirnov, glavni urednik ruskog nezavisnog medija Medijazona.

Zapadni brendovi su postali veoma tražena roba u Rusiji jer ih je sve teže pronaći u prodavnicama. Kupci su nedavno pohrlili u prodavnice u vlasništvu velikih brendova poput H&M-a, pošto je švedski modni lanac ponovo otvorio svoja vrata za konačnu prodaju zaliha pre nego što u potpunosti napusti zemlju.

Duty-free radnje biće u vlasništvu kompanije čiji je osnivač Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i još jedno pravno lice koje će biti izabrano na tenderu.

U prodavnicama će moći da se kupe alkohol, duvanski proizvodi, nakit, kozmetika, parfemi i slatkiši, kao i pametni telefoni i satovi, prenosi Medijazona.

Još nije poznato da li će među elektronskom robom biti i predmeti poput Ajfona, koji se više ne mogu direktno uvoziti u Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova razmišlja o otvaranju bescarinske trgovine za diplomate od 2015. godine, nakon što je Rusija zabranila uvoz mnogih prehrambenih proizvoda iz Evrope u okviru paketa kontrasankcija nakon aneksije Krima, prenose ruski mediji.

U pismu iz 2014. do kojeg je došao ruski portal Gazeta.ru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će prodavnice pomoći u smanjenju „finansijskih gubitaka“ povezanih sa isporukom robe stranim diplomatskim misijama u Rusiji, preneo je Radio Slobodna Evropa.

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.