OGLASIO SE ŠEF IAEA: ''Moramo da znamo kolika je OPASNOST''
Nuklearka, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Profimedia, Google Earth

nuklearka zaporožje

OGLASIO SE ŠEF IAEA: ''Moramo da znamo kolika je OPASNOST''

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga, kako bi se utvrdilo da li ona predstavlja opasnost

Objavljeno:

Prema njegovim rečima, kontakti sa najvećom evropskom nuklearkom koju vode ukrajinski stručnjaci su "krhki" i komunikacija ne funkcioniše svakog dana.

"Ne možemo da priuštimo nedostatak komunikacije sa postrojenjem u oblastima bitnim za bezbednost. Znamo za optužbe da je u nuklearnoj elektrani uskladištena bojeva municija i da se na nju izvode napadi", naveo je Grosi u intervjuu švajcarskom listu Tages-Ancajger.

nuklearka
foto: Printscreen

Dodao je da su UN u razgovoru sa stranama u konfliktu ponudile sporazum o bezbednosnim zonama oko nuklearki, ali da u ovom trenutku ne vidi volju da dogovor bude postignut, prenosi Rojters.

Ruski zvaničnik u Zaporoškoj oblasti rekao je juče da su ukrajinske snage u više navrata koristile oružje sa Zapada u napadima na postrojenje u kojem rade dva od šest reaktora.

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je ruske snage da koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu, što je Rusija negirala.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.