ZELENSKI POČEO DA PRIČA I O BALKANU: Jezik mu je postao oštar kao BRITVA
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

PUSTIO GLAS

ZELENSKI POČEO DA PRIČA I O BALKANU: Jezik mu je postao oštar kao BRITVA

Zelenski je 2014. godinu nazvao „prekretnicom“, nakon koje je međunarodna zajednica jednostavno pustila Rusiju da se izvuče s nezakonitim radnjama poput aneksije Krima ili obaranja aerodroma „Malezija Erlajns“ iznad regiona Donbas u istočnoj Ukrajini

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao svetsku bezbednosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću, ukazujući ne samo na rat u spostvenoj zemlji već i na sukobe na Balkanu, Tajvanu i Kavkazu.

„Sve te situacije izgledaju drugačije, iako ih ujedinjuje jedan činilac: globalna bezbedonosna arhitektura nije funkcionisala“, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u sredu uveče, koje prenosi agencija DPA. U njemu je još jednom optužio Rusiju za kršenje međunarodnog prava u svojoj ničim izazvanoj invaziji na Ukrajinu.

Volodomir Zelenski
foto: Profimedia

2014. godina – prekretnica

Zelenski je 2014. godinu nazvao „prekretnicom“, nakon koje je međunarodna zajednica jednostavno pustila Rusiju da se izvuče s nezakonitim radnjama poput aneksije Krima ili obaranja aerodroma „Malezija Erlajns“ iznad regiona Donbas u istočnoj Ukrajini.

Rat u Ukrajini pokazao je koliko je sloboda krhka, rekao je Zelenski, dodajući da je svetu potrebna "efikasna globalna bezbedonosna arhitektura koja osigurava da nijedna država više nikada ne upotrebi teror protiv druge države".

Zelenski je takođe optužio Rusiju da se samo pretvara da je otvorena za mirovne pregovore navodeći da se Moskva, da zaista želi mirno rešenje sukoba, trenutno ne bi pregrupisala u južnoj Ukrajini.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.